Skip to main content

Politiet advarer mod pengesedler

Politiet opfordrer til at tjekke 500 og 1000 kronersedlerne ekstra godt denne tid

Der er gang i et privat pengetrykkeri i øjeblikket (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016)

Der er gang i et privat pengetrykkeri i øjeblikket (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016)

Selv om vi er godt på vej mod det pengeløse samfund, modtager Fyns Politi lige i øjeblikket mange sager om falske pengesedler.

Helt præcis 21 sager om falske pengesedler har Fyns Politi modtaget anmeldelser om siden den 2. november.

14 af sagerne drejer sig om forfalskede 1.000-kronesedler, og i otte af sagerne er der tale om 500-kronesedler. I en enkelt sag er begge typer sedler  involveret.

-Det er helt usædvanlig mange sager, og vi ser på dem med meget stor alvor. Vi har identificeret gerningsmænd i flere af sagerne, men efterforskningen har vist, at det ikke er dem, der har fremstillet de falske penge. Vi leder med andre ord efter en bagmand, som står for at producere sedlerne, udtaler politikommissær Carsten Dichmann, Fyns Politi.

Spreder sig til resten af landet

Men de falske pengesedler er ikke kun begrænset til Fyn. Københavns politi efterlyser nemlig også en mand, der er mistænkt for at have betalt med falske 1000 kronersedler i tre forskellige supermarkeder i Københavnsområdet:

Ring 114, hvis du kan genkende ham.

Sådan kan du tjekke pengesedlen

Pengesedlerne ligner de rigtige 500 og 1.000 kronesedler, men der er ikke tale om særligt gode kopier. Der mangler helt basale sikkerhedselementer i sedlerne. De har hverken vandmærke, sikkerhedstråd eller hologram. Desuden har de falske sedler typisk spor efter tryksværte, og i nogen tilfælde er trykket gået igennem papiret, og kanterne er klippet lidt skævt af.

-Jeg vil opfordre til, at alle der får pengesedler i hænderne lige tjekker dem en ekstra gang. Det gælder både i butikker og hos borgerne generelt.  Og så vil vi selvfølgelig meget gerne høre, hvis nogen kan bringe os på sporet af bagmanden bag de falske sedler, så vi kan få det stoppet, siger politikommissær Carsten Dichmann.

Danmarks Nationalbank beskriver her, hvordan du tydeligt kan tjekke, om en pengeseddel er ægte eller ej.

Del din kommentar