Skip to main content

Politiet: -De skal sættes ud af spillet

Der er en lille fremgang at spore. Men vanvidsbilismen og færdselsovertrædelserne i Aarhus V er stadig langt fra tilfredsstillende, siger færdselschefen

Der er flere gange sket alvorlige trafikulykker i krydset Åby Ringvej/Edwin Rahrsvej i det vestlige Aarhus – blandt andet to dødsulykker. Foto Søren Vendelbo

Der er flere gange sket alvorlige trafikulykker i krydset Åby Ringvej/Edwin Rahrsvej i det vestlige Aarhus – blandt andet to dødsulykker. Foto Søren Vendelbo

– Dem, vi ikke kan nå via pædagogiske veje, må vi have sat ud af spillet. Vi skal hele tiden være efter dem, så de til sidst mister kørekortet.

Så kontant er meldingen fra leder af færdselsafdelingen hos Østjyllands Politi, Amrik Singh Chadha.

Siden oktober sidste år har Østjyllands Politi intensiveret indsatsen i det vestlige Aarhus, og resultatet lyder på 996 sigtelser for overtrædelse af færdselsloven på de rundt regnet fem måneder.

– Det er mange. Det er 1000 for mange. Jeg ved godt, det er naivt at tro, at vi kunne komme ned på 0, men tallene viser, at der er et problem, siger Amrik Singh Chadha.

Alvorlige overtrædelser

Han tilføjer, at det ikke kun er antallet af overtrædelser, der er bekymrende, men også alvorligheden i dem.

– Der er jo ikke tale om småforseelser. Det er kørsel over for rødt, overhalinger inden om, den forkerte vej rundt om helleanlæg. Det er overtrædelser til stor fare for færdselssikkerheden. I værste fald bliver folk dræbt.

Det var præcis, hvad der skete 6. oktober sidste år. Her blev den kun 23-årige Katrine Lilleøre Holm dræbt  i krydset mellem Åby Ringvej og Edwin Rahrsvej – to og et halvt år efter, at 21-årige Ida Philbert Vangsø Ottzen mistede livet i samme kryds.

Derfor er krydset og vanvidsbilismen i Aarhus V blevet et brandvarmt politisk emne, og der forhandles nu om at bygge en gangbro over krydset.

Et forslag, færdselspolitichefen ikke ønsker at udtale sig om.

Politiet klør på

Hvad, Amrik Singh Chadha til gengæld gerne vi slå fast, er, at politiet fortsætter kontrollerne.

– Det er et prioriteret indsatsområde, og vi fortsætter ufortrødent.

Men han understreger også, at det er en hård nød at knække og nogle helt særlige og svære typer at skulle nå.

– Der er mange gengangere, og det er et specielt klientel. Mange kører jo videre, selvom de har mistet kortet. Så vi stopper nogen, der slet ikke har generhvervet kørekortet. Så er der nok en også en ny generation, der har taget over i løbet af de seneste fem-seks år. Der kan også være folk med banderelationer, og de har jo vist, at det ikke er via den pædagogiske vej, de skal nås. Så vi ser hele spektret, siger Amrik Sing Chadha.

En lille fremgang

Et lille lys for enden af tunnellen er der måske. Han vurderer, at der er en lille fremgang at spore:

– Vi har kørt disse indsatser i mange år, og mange af mine kolleger siger faktisk, det er er blevet bedre. Det er en lille bedring, og det er stadig langt fra tilfredsstillende, men de harR bemærket vores tilstedeværelse. Det ved godt, at vi er der. Det siger de også derude.

– Det er vigtigt, at vi får sendt et budskab om, at dette her vil vi ikke acceptere.

Del din kommentar