Politiet løste problem med soundbox

Løsningen lå lige for i loven

Farvel og tak.
Farvel og tak.
Udgivet Opdateret

Betjente fra Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi viste tirsdag beboere i Karrebæksminde, hvordan man får en af de for tiden meget omtalte soundboxe til at genere mindst muligt. 

Politiet blev tilkaldt til molen i Karrebæksminde klokken 16.41 på baggrund af anmeldelse om, at en gruppe af unge mennesker spillede høj musik på stedet. 

Da patruljen kom til stedet, mødte de 15 unge i alderen 14-19 år. De unge mennesker spillede musik fra en soundbox, og politiet vejledte dem i at skrue ned. 

Det var stadig for højt

Politiet vendte tilbage til molen efter en halv times tid, og her kunne betjentene konstatere, at der stadig blev spillet højt. Alt for højt. 

Løsningen var dog enkel med begrundelse i politiloven § 5. 

Politiloven § 5

§ 5. Politiet har til opgave at afværge fare for forstyrrelse af den offentlige orden samt fare for enkeltpersoners og den offentlige sikkerhed.

Stk. 2. Med henblik på at afværge fare som nævnt i stk. 1 kan politiet foretage indgreb over for den eller de personer, der giver anledning til faren. Politiet kan herunder

1) udstede påbud,

2) besigtige en persons legeme samt undersøge tøj og andre genstande, herunder køretøjer, i den pågældendes besiddelse, når vedkommende formodes at være i besiddelse af genstande bestemt til at forstyrre den offentlige orden eller bestemt til at udgøre fare for enkeltpersoners eller den offentlige sikkerhed, samt

3) fratage personer genstande.

Stk. 3. Findes mindre indgribende midler, jf. stk. 2, ikke tilstrækkelige til at afværge faren, kan politiet om nødvendigt frihedsberøve, jf. § 3, den eller dem, der giver anledning til faren. Frihedsberøvelsen skal være så kortvarig og skånsom som muligt og må så vidt muligt ikke udstrækkes ud over 6 timer.

Stk. 4. Politiet kan skaffe sig adgang til et ikke frit tilgængeligt sted uden retskendelse, når det er nødvendigt for at afværge fare som nævnt i stk. 1.

Kilde: https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2019/1270

I loven kan man læse, at politiet for at afværge fare for forstyrrelse af den offentlige orden kan fratage personer genstande. Og det var det, politiet gjorde. 

Betjentene tog soundboxen med fra stedet, og de unge mennesker må derfor forbi politistationen i Næstved, hvis de vil have den tilbage. 

Omstridt støjsender

Det er ikke kun i Sydsjælland og Lolland-Falsters Politikreds at soundboxe er et hedt samtaleemne i sommervarmen. 

Flere steder i landet hersker der stridigheder om, hvorvidt det skal være tilladt at spille musik fra dem, blandt andet i Aarhus, hvor Marie Larsen, der bor tæt på Botanisk Have, en mandag aften brast i gråd, da hun bad om at få musikken stoppet. Det har Stiften.dk skrevet mere om.

Marie Larsen er ikke ene om at have det svært med den høje musik, der ifølge dem, der lider under det, forstærkes, når der bliver spillet høj musik fra flere soundboxe samtidig tæt på hinanden. 

Aarhus Kommune har forsøgt at gøre noget ved problemet ved at stille krav om, at man frem til den 30. september ikke må spille høj musik i Skanseparken og Botanisk Have efter 20.00 på hverdage, søndage og helligdage samt 22.00 på fredage og lørdage. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse. Det er uvist, hvornår forbuddet trækker i kraft.

Powered by Labrador CMS