Politisk forslag skal stoppe vanvidsbilister

Det vækker ikke begejstring alle steder

Forslaget skal efter planen føres ud i livet inden udgangen af februar. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Udgivet Opdateret

Står det til et bredt politisk flertal, skal det være lettere for politiet at konfiskere en bil, fra første gang føreren af bilen fanges i såkaldt vanvidskørsel.

Aftalen er indgået af Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige, og den står til at blive endeligt godkendt inden udgangen af februar 2021.

Da aftalen blev præsenteret i december 2020, gjorde flere politikere det klart, at politiets muligheder for at konfiskere biler skulle udvides.

Utilgiveligt

Karina Lorentzen Dehnhardt, retsordfører for SF, sagde blandt andet, at enhver, der kører hasarderet eller voldsomt for stærkt allerede bør vide, hvor galt det kan gå, hvis det går galt.

– Det er utilgiveligt, når man på den måde frarøver et andet menneske sit liv, og det bør straffes meget hårdere end i dag, hvor straffene er ude af trit med forbrydelsens karakter. Det rettes der op på nu, og samtidig får vi bedre muligheder for at konfiskere bilerne for dem, som sætter andres liv på spil i trafikken, sagde Karina Lorentzen Dehnhardt, ifølge Justitsministeriet i december.

Kritik af forslaget

Mod slutningen af januar 2021 kunne Ritzau fortælle, at en del af lovforslaget havde ført til kritik.

Lovaftalen skal give politiet mulighed for at konfiskere en bil fra førerens første alvorlige forseelse, og ifølge Landsforeningen af Forsvarsadvokater kan det skabe urimelige situationer.

To af partierne bag aftalen, SF og Dansk Folkeparti, er villige til at se, om der kan laves nogle rimelige undtagelser fra tiltaget. Men begge partier står fast på, at det er en nødvendig beføjelse at give politiet.

– Det er helt fint at mene, at vi går for langt med det her lovforslag i den aftale, der er lavet. Men for Dansk Folkeparti har det handlet om at tage bilerne fra vanvidsbilisterne på stedet, siger gruppeformand i Dansk Folkeparti Peter Skaarup.

– Det hensyn overskygger mange andre hensyn.

Konfiskerer masser af biler

Det, at politikerne vil gøre det lettere for politiet at konfiskere biler, betyder dog ikke, at politiet i dag slet ikke tager biler fra bilister. Det skriver Gjensidige i en pressemeddelelse.

Faktisk har politiet konfiskeret i gennemsnit 150 biler om måneden de seneste fire år. Det fremgår af tal fra Nationalt Færdselscenter, Gjensidige refererer til.

Her kan man se, at politiet i 2017, 2018, 2019 og 2020 i alt har konfiskeret 7.223 biler landet over.

Har politiet brug for mere?

Men hvis politiet konfiskerer 150 biler om måneden landet over, er det så overhovedet nødvendigt få dem at få mulighed for at konfiskere endnu flere biler? Spørger man Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige, er svaret ja.

– Som reglerne er nu, er det meget svært for politiet at konfiskere en bil, hvis den eksempelvis er lånt eller leaset, og vi har desværre set en hel del sager den seneste tid, hvor vanvidskørsel netop er sket i leasede biler, så der vil politiets udvidede muligheder for konfiskation forhåbentlig kunne sætte en del af vanvidsbilisterne ud af spillet, siger Henrik Sagild i pressemeddelelsen.

Powered by Labrador CMS