Skip to main content

Propper fængslerne med fanger: Vi er presset i bund

Løsningen på den afsoningspukkel, som tilsigelsesstoppet har medført, er blandt andet at sætte flere fanger i fængslerne - men her er de allerede presset i bund

Bo Yde Sørensen er formand for fængselsforbundet. Han mener, at fængselsbetjentene i forvejen er så pressede, at de reelt ikke kan blive syge. Foto: Scanpix (indsat: Fængselsforbundet)

Bo Yde Sørensen er formand for fængselsforbundet. Han mener, at fængselsbetjentene i forvejen er så pressede, at de reelt ikke kan blive syge. Foto: Scanpix (indsat: Fængselsforbundet)

Overarbejde og fængsler, hvor fangerne hober sig op. Det er bliver i de kommende måneder virkeligheden for de ansatte i landets fængsler.

Problemerne opstår fordi en lang række dømte har været sendt på  forlænget venteliste på grund af corona-pandemien.

Presset er dog massivt i forvejen, fortæller formanden for Fængselsforbundet Bo Yde Sørensen til Newsbreak.dk.

– 20 eller 30 fanger fra eller til gør reelt ikke den store forskel. Der er i forvejen for mange indsatte og for få fængselsbetjente. Normaliteten er allerede gået fløjten, siger formanden.

Tal fra Kriminalforsorgen, som Newsbreak.dk har fået udleveret, viser, at der samlet set var overbelægning i de danske fængsler gennem 2019. Selv på et tidspunkt, hvor mange dømte ikke kunne få lov til at komme i fængsel i 2020, var fængslerne stort set fyldt helt op.

Læs også: Fængsler til dømte: Bliv væk.

Nu skal de kriminelle så endelig i fængsel, og det samme skal alle de i mellemtiden dømte, og dem er der knap nok plads til. Det viser tallene fra Kriminalforsorgen selv. Dermed er den bekymrende  afsoningspukkel skabt.

Hvordan fjerner man en pukkel?

Ina Eliasen, direktør i Kriminalforsorgen, oplyser til Newsbreak.dk, at der generelt er et meget højt belæg i de danske fængsler.

– Der kommer alle de nye dømte, vi skal have ind, og så skal vi have indhentet dem, som vi ikke indkaldte tidligere på grund af corona. Det betyder selvfølgelig, at belægget bliver meget højt, og det er det ovenikøbet i forvejen. Det presser vores system, siger hun.

Flere stopper end starter

I en analyse, som Kriminalforsorgen selv har lavet, står der, at nettotilgangen for fængselsbetjente i 2020 ikke ender på et rundt nul. Tværtimod står der 40 i minus. Flere stopper således, end der kommer til.

Den observation deler Bo Yde Sørensen, hvis forbund i årevis har skreget på flere betjente til de indsatte.

– Der er i forvejen ikke mandskab til at dække af, hvis vi bliver syge. Det er ikke rimeligt, at de ansatte først kan være sikre på at have en fridag, når de fredag er sluppet ud gennem porten uden at være blevet tvunget på arbejde, siger han.

Kriminalforsorgens direktør mener også, at fængslerne mangler personale.

– Vi gør, hvad vi kan for at få så mange, vi kan, men samtidig vil vi også kun have de dygtigste, siger hun.

Håbløst

Med en kommende stigning i antallet af indsatte og uden reel tilgang af betjente, så er der kun overarbejde tilbage.

– Situationen bliver endnu mere håbløs, siger Bo Yde Sørensen.

-Hvad gør I så?

– Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal svare, siger Bo Yde Sørensen.

Uanset hvad der sker med Covid-19, så åbner fængslerne også i morgen, påpeger han.

Del din kommentar