Skip to main content

Regeringen opgiver planlagt lempelse

Planen var at hæve forsamlingsforbuddet til 200 personer. Den plan er nu droppet.

Sundheds- og ældreminister, Magnus Heunicke, der har ses til en pressebriefing om covid-19 i foråret, meddeler, at man for nu ikke vil hæve forsamlingsforbuddet. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Sundheds- og ældreminister, Magnus Heunicke, der har ses til en pressebriefing om covid-19 i foråret, meddeler, at man for nu ikke vil hæve forsamlingsforbuddet. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Forsamlingsforbuddet hæves ikke som planlagt til 200 personer for visse arrangementer fra 8. august. Det bliver på 100, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

Det er på grund af den seneste tids stigende antal tilfælde af smitte med coronavirus i Danmark, der får regeringen til at bremse planen, der ellers for to måneder siden var lagt for forsamlingsforbuddet.

Dengang blev Folketingets partier enige om, at forsamlingsforbuddet blev 100 personer per 8. juli. Og altså 200 personer 8. august for visse arrangementer.

Vil bevare Danmarks position

Justitsminister Nick Hækkerup (S) tilføjede dog dengang, at “hvis vi ser, at epidemien blusser op igen, er en opstramning af forsamlingsforbuddet noget af det første, vi vil se på”.

Og det er altså nu blevet tilfældet.

”Epidemien tager til globalt og flere steder i Europa, og den seneste tid har vi set en stigning i antallet af danskere, der er smittet med coronavirus. Det er afgørende, at vi bevarer den gode position Danmark er i, hvor vi har epidemien under kontrol,” siger Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.

Fornuftigt

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen, professor i infektionsimmunologi på Københavns Universitet, er det en fornuftig beslutning set i lyset af de seneste dages smittetal.

– Det er netop de store forsamlinger, vi har været bekymret for, og som vi også fremadrettet skal bekymre os om, siger han.

Meldingen kommer, efter at en række partier har ytret ønske om, at grænsen ikke hæves per 8. august.

Det gælder eksempelvis regeringens støttepartier SF og Enhedslisten samt også Dansk Folkeparti, som til Jyllands-Posten har udtalt, at regeringen bør trække i håndbremsen.

Også Statens Serum Institut (SSI) har meldt ud, at grænsen ikke bør sættes op lige nu.

Sundheds- og Ældreministeriet skriver i pressemeddelelsen, at enhver øgning i grænsen for forsamlinger vil medføre øget risiko for smitte. Regeringen skal den 12. august mødes med Folketingets partier for at drøfte fase 4 i genåbningen af Danmark. Her er forsamlingsforbuddet en del af drøftelserne.

Efter planen skal en ny, samlet, risikovurdering, udarbejdet af sundhedsmyndighederne, også indgå.

Del din kommentar