Skip to main content

Rigspolitichefen afviser fuldstændigt

Efter hård kritik afviser rigspolitichefen at have kendt til instruks til betjente om at presse minkavlere.

Rigspolitichef Thorkild Fogde afviser at have haft en rolle i udarbejdelsen af såkaldte actioncards. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Rigspolitichef Thorkild Fogde afviser at have haft en rolle i udarbejdelsen af såkaldte actioncards. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiet bakker op om en uvildig undersøgelse af mink-forløbet, der har ført til Mogens Jensens afgang som fødevareminister. Det oplyser justitsminister Nick Hækkerup (S) ifølge Ekstra Bladet.

Udmeldingen kommer, efter at flere partier i Folketinget har krævet en uvildig undersøgelse af hele mink-forløbet. Det spørgsmål behandles i Udvalget for forretningsordenen.

Her er der fra blå blok ønske om at få afklaret statsministerens ansvar i sagen. Derudover er der også kommet yderligere fokus på Rigspolitiets ageren.

Særlige kort

Flere partier vil gerne have belyst, hvordan det kunne ske, at politibetjente var instrueret i at ringe til minkavlere med raske dyr og presse på for at få dem til at aflive dem, selv om lovgrundlaget ikke var på plads.

Rigspolitiet udarbejdede i forbindelse med kontakten mellem politi og minkavlere et såkaldt actioncard, der beskrev, hvad betjentene skulle sige til minkavlerne, når de overbragte dem nyheden om, at deres mink skulle aflives.

Hvis ejeren af de raske minkfarme sagde nej til at få aflivet deres mink, skulle betjentene fortælle følgende:

– Det er jeg ked af at høre, men beslutningen er truffet. Manglende medvirken vil derfor betyde, at du ikke får mulighed for at opnå bonussen, og du kan forvente, at myndighederne så kommer og foretager tømning af besætningen alligevel.

– Jeg vil derfor høre, om dette får dig til at ændre beslutningen?”

Det skete, selv om Rigspolitiet ifølge en redegørelse om sagen var orienteret om, at der manglede lovhjemmel for aflivningerne.

Rigspolitichef afviser

Rigspolitiet har selv udsendt en pressemeddelelse, hvor rigspolitichef Thorkild Fogde kommenterer på politiets, og Thorkild Fogdes egen, rolle i sagen.

” Jeg har hverken set eller godkendt det pågældende actioncard, og jeg har ikke deltaget i udarbejdelsen eller anvendelsen af det. Det er sædvanlig praksis i en organisation af Rigspolitiets størrelse,” skriver Thorkild Fogde i pressemeddelelsen.

“Coronakrisen har givet politiet mange nye opgaver, og der er begået fejl. Men en påstand om, at jeg bevidst skulle have tilsidesat loven, har intet på sig,” siger rigspolitichefen.

I pressemeddelelsen beklager Thorkild Fogde igen det forløb, der indtil nu har kostet Mogens Jensen (S) et ministerjob.

Del din kommentar