Skip to main content

Robothunden Spot er kommet til Danmark

En højteknologisk robothund skal i fremtiden måske assistere brandmænd.

Spot har fire ben og er proppet med tekonologi. Foto: Scanpix/ Mike Blake

Spot har fire ben og er proppet med tekonologi. Foto: Scanpix/ Mike Blake

Når en brand i fremtiden er blevet slukket på dansk grund, kan det være, at det ikke er brandfolk af kød og blod, der bliver sendt ind i udbrændte bygninger i søgen efter vigtig viden om, hvordan det står til.

I stedet kan det være, at det er en robot ved navn Spot, der tager den første, farefulde færd, hvis forhåbningerne hos Teknologisk Institut holder stik. Instituttet skriver i en pressemeddelelse, at man har modtaget to eksemplarer af den firkantede robot, produceret af Boston Dynamics, der altså har fået navnet Spot.

Teknologisk Institut skriver i pressemeddelelsen, at robotten er den første firbenede af sin slags, der har nået dansk grund, og nu skal man til at finde ud af, hvad man kan bruge en terrængående robot til i Danmark, og ambitionerne fejler ikke noget.

– I modsætning til de rullende robotter på hjul, som vi hidtil har set, så kan Spot med sine fire ben bevæge sig rundt på steder, hvor andre robotter ikke kan komme. Spot kan for eksempel bevæge sig rundt på meget ujævnt terræn, gå på trapper og begive sig ind i små rum, siger centerchef ved Teknologisk Institut, Kurt Nielsen, i pressemeddelelsen.

Her kan Spot hjælpe

Hos Teknologisk Institut håber man, at robotterne i fremtiden både kan tage over i brancher, hvor mennesker for nu udfører nedslidende og gentagne opgaver, såvel som direkte farlige.

Det er også derfor, Teknologisk Institut som noget af det første vil undersøge, om Spot kan hjælpe det danske beredskab med “en hurtigere, mere grundig og mere indsats, efter at en brand er blevet slukket i en bygning”, som det lyder i pressemeddelelsen.

Teknologisk Institut skriver, at beredskabet rundt i Danmark har brug for at sende mandskab ind i bygninger, når en brand er delvist slukket.

Formålet er at finde ud af, om branden er helt slukket, om der er nedstyrtningsfarer, og om der gemmer sig andre fareelementer.

– Når man er i vores branche, er der mange risici. Vi sender jo vores medarbejdere ind steder, hvor andre mennesker normalt løber ud eller væk fra. Så hvis vi kan få robotter til at gøre det risikofyldte arbejde i stedet for os, så er det i den grad værd at afsøge muligheden, siger Casper Christensen, der er operativ chef ved Trekant Brand, i pressemeddeelsen.

– Den kan være nogle steder, hvor vi ikke kan være. Den kan for eksempel være i nogle giftige miljøer, hvor den kan skaffe nogle informationer, hvor vi ville have meget svært ved at sende mandskab ind, siger Casper Christensen.

Teknologi på fire ben

Spot er udstyret med kameraer på hele kroppen. Man får totalt overblik over det, robotten er tæt på, og robotten har indbyggede sensorer, så den kan navigere rundt om mennesker, ting og i ujævnt terræn.

Den kan bære omkring 14 kilo, udstyret med ekstra teknologi som en gribearm eller et termisk kamera, og hos Teknologisk Institut ser man stort potentiale i fremtiden for robotter i Danmark.

– Der er nogle forskellige scenarier, hvor den her robot potentielt kunne gøre en forskel. Der er blandt andet det scenarie, som vi kigger på i dag, hvor den kan bevæge sig ind steder, hvor det potentielt kan være farligt for mennesker. Men den kan muligvis også gøre en forskel ude på arbejdspladsen, hvor der potentielt set kan være noget nedslidende arbejde, som vi kan bruge robotten til at udføre i stedet for medarbejderne, siger Kurt Nielsen.

Politirobotten Spot

Ser man ud over landegrænsen, bliver det tydeligt, at Spot ikke kun bliver brugt af brandfolk. I november 2019 kunne Washington Post fortælle, at statspolitiet i Massachusetts, USA, var begyndt at bruge robotten.

Til at starte med blev robotten brugt i en tre måneders periode af politiets bombeenhed, og ifølge Washington Post var Spot på arbejde to gange i løbet af de 90 dage.

Det fik Kade Crockford, direktør for “Massachusetts Technology for Liberty Project”, der er sat i verden for at sikre, at nye teknologier ikke bruges til at begrænse borgeres frihed, til at påpege, at offentligheden fik meget lidt indsigt i, hvad Spot faktisk blev brugt til.

Om Spot i fremtiden vil blive brugt af beredskab, politi eller forsvaret, det må tiden vise.

Del din kommentar