Royale trodsede forbud og fejrede nationaldag

Den norske kongefamilie har deltaget i fejringen ved at synge nationalsang sammen med folket.

Udgivet Opdateret

Selvom coronavirusset også hærger i Norge, har det ikke stoppet nordmændene i at fejre landets grundlovsdag den 17. maj.

På de mennesketomme gader vandrer musikanter rundt og spiller musik over hele landet.

Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Den norske kongefamilie har også deltaget i fejringen, da de kom ud på slotsbalkonen for at synge nationalsangen sammen med resten af befolkningen. Her var kong Harald og dronning Sonja sammen med deres ældste søn kronprins Haakon, hans hustru kronprinsesse Mette-Marit og deres to børn prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus.

Fejringen plejer ellers at byde på de såkaldte “barnetog”- på dansk børneoptog – hvor festklædte børn går optog i flere dele af landet.

I Oslo plejer de at gå forbi slottet, hvor kongefamilien fra balkonen vil stå og vinke, men optogene var i år aflyst på grund af coronapandemien.

Derfor har der ifølge NRK været mange spekulationer i, hvad familien ellers ville finde på. Det blev altså i stedet til fællessang fra balkonen.

Fejringen af den store dag startede, ifølge NTB, endda allerede natten til søndag.

Nordmænd havde over hele landet forsamlet sig i store grupper og trodsede dermed forsamlingsforbuddet.

– I Frogner-parken (Oslo red.) opholder mellem 500 og 1000 studerende sig. Det er ikke tilladt, men vi har ikke kapacitet til at agere smitteværnspoliti, sagde operationschef Line Skott til NTB .

Den norske regering har generelt åbnet for private forsamlinger på op til 20 personer. Ved større arrangementer åbnes der for op til 50 personer.

Norge har efter en række tiltag foreløbig klaret sig godt igennem epidemien. Her er der registreret 4,3 coronadødsfald per 100.000 indbyggere. I Danmark er tallet 9,2.

17. maj bliver typisk fejret i stor stil, og markerer at Norge fik sin egen grundlov i 1814.

Powered by Labrador CMS