Så mange danskere dør af influenza

Influenza kan være en alvorlig sygdom at blive ramt af.

Udgivet Opdateret

Kan man dø af influenza og hvor mange dør af influenza om året?

Det første spørgsmål er let at svare på: Ja, man kan dø af influenza! Det andet spørgsmål – hvor mange dør af influenza om året – er straks lidt mere tricky.

Det kommer nemlig helt an på hvor mange, der bliver smittede, hvor lang influenzasæsonen er og om man har ramt den rigtige influenza-vaccine

I sæsonen 2017/2018 var der faktisk relativt mange danskere, der døde af influenza.

Sygdommen kostede 1.644 danskere livet. Men det var også en meget hård influenza-sæson. I sæsonen 2018/2019 var der “kun” 790 danskere, der døde af influenza.

Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Artiklen fortsætter under videoen

De 1.644 danskere, der i sæson 2017/2018 mistede livet på grund af sygdomme relateret til influenza er det højeste antal siden 2010/2011-sæsonen.

I alt blev 56.113 danskere undersøgt for influenza i perioden. Heraf fik 16.093 konstateret én af de to influenzatyper influenza A og influenza B.

7.667 blev indlagt som følge af influenza – langt de fleste var smittet med influenza B. Det er ligeledes det højeste antal siden 2010/2011-sæsonen.

– Det er usædvanligt, at det er influenza B, der er det dominerende influenzavirus. Influenza B kommer oftest som en hale i slutningen af sæsonen efter influenza A og fører normalt ikke til indlæggelser og dødsfald blandt ældre, siger overlæge Tyra Grove Krause fra afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse på Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

95 procent af de patienter, der blev indlagt med influenza, tilhørte en risikogruppe for influenza.

Det vil sige, at de enten havde en kronisk sygdom eller var ældre over 65 år.

Vaccine havde lavere effekt

Den seneste influenzasæson var også præget af, at influenzavaccinen havde en lavere effekt, end man havde ventet.

Hvor mange dør af influenza om året i Danmark? Det spørgsmål er faktisk lidt svært at svare på for det kommer an på, hvor lang og hård influenzasæsonen er. Foto: Maria Hedegaard/arkiv/Scanpix
Hvor mange dør af influenza om året i Danmark? Det spørgsmål er faktisk lidt svært at svare på for det kommer an på, hvor lang og hård influenzasæsonen er. Foto: Maria Hedegaard/arkiv/Scanpix

Blandt andet fordi der var uoverensstemmelse mellem det influenza B-virus, som var i vaccinen, og det B-influenzavirus der cirkulerede i befolkningen.

– Selv om influenzavaccinen i denne sæson havde en lavere effekt end ventet, er vaccination stadig det bedste våben, vi har mod influenza, siger Tyre Grove Krause i pressemeddelelsen.

Influenza og dødelighed

Kan man dø af influenza?
– Ja, det kan man godt. Specielt hvis man tilhører gruppen af de særligt udsatte – syge og ældre.

Hvor mange dør af influenza?
– I sæson 2017/2018 døde 1.644 personer af influenza i Danmark. I sæson 2018/2019 døde 790 personer af influenza i Danmark. Ser vi på resten af verden, så anslår Verdenssundhedsorganisationen WHO, at der hvert år dør op til 650.000 mennesker som følge af luftvejssygdomme relateret til sæsoninfluenza.

Influenza dødelighed:
– Det er svært at komme med et konkret tal på influenza dødelighed, da det varierer i forhold til hvor hård en virus, der er tale om. Men man kan sige, at ud af samtlige godt 53.000 dødsfald i Danmark i 2017 var der ifølge Danmarks Statistik 1.882, der døde af lungebetændelse og influenza. Det giver en influenza dødelighed på cirka 3,5 procent i forhold til samtlige dødsfald på et år.

Powered by Labrador CMS