Skip to main content

Så voldsomt døde han

I anklageskriftet beretter anklagemyndighed om særdeles voldsomt drab på 28-årige Philip på Bornholm.

Den 28-årige Philip Johansen led en skrækkelig brutal død ifølge anklageskriftet. Foto: Presse-fotos.dk

Den 28-årige Philip Johansen led en skrækkelig brutal død ifølge anklageskriftet. Foto: Presse-fotos.dk

28-årige Philip Johansen led en voldsom død, da to brødre lokkede ham i et baghold og mishandlede ham gennem knap en time ved en shelterplads i Nordskoven ud for Rønne på Bornholm.

Sådan er i hvert fald anklagemyndighedens opfattelse af, hvad der skete den skæbnesvangre nat 23. juni mellem klokken 01.35 og 02.21. Det kan Newsbreak.dk læse i anklageskriftet mod de to tiltalte, som vi nu har fået aktindsigt i.

Chefanklager Benthe Pedersen Lund bekræfter overfor Newsbreak.dk, at der indtil videre fortsat er navneforbud i sagen, hvorfor vi er afskåret fra at berette detaljer, der kan identificere de tiltalte.

Derfor må vi nøjes med at omtale dem som brødrene. De er begge i 20’erne. Den ene sidder i Rønne Arrest, mens den yngste er fængslet i Vestre Fængsel.

39 læsioner

Brødrene er begge sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 237. Den handler om manddrab, og anklagemyndigheden mener altså, at brødrene har begået drabet på den 28-årige i forening efter aftale eller i det mindste efter fælles forståelse.

Det fatale møde i shelterpladsen, hvor den 28-årige efter sigende troede han skulle mødes med de to for at holde en fest kørende, endte i et brutalt drab. I anklageskriftet fremgår det, at Johansen havde 39 læsioner på kroppen, da han blev undersøgt af retsmediciner.

Blandt andre skader var der sket kvæstning af hjernebark og deraf begyndende hjerneskade. Hans tungeben var brækket, hans lunger akut overfyldt med luft, sener og knogler i hænderne skåret over, testiklerne delvis knust, og der var sket brud på begge ben.

Alt sammen var medvirkende til den unge mands død, og den brutale mishandling er altså takseret til en tiltale for manddrab mod de to unge mænd, der blev anholdt ikke længe efter en tilfældigt forbipasserende så den lemlæstede afdøde mand i skoven.

Blodrus

Det kan lyde svimlende, hvordan man på bare en time kan forvolde så brutale skader på et andet menneske, men i anklageskriftet kommer anklageren også med sin beskrivelse af, hvad der skete i Nordskoven – heller ikke det er for sarte sjæle.

Først blev offeret væltet ned på ryggen, hvorefter en af de tiltalte satte et knæ mod Johansens hals. Samtidig slog den anden bror til dræbtes ben med tunge granrafter. Samme våben blev brugt til at smadre den 28-åriges hoved.

Som om det ikke var nok, blev han sparket og trampet på – både i hoved, skridt og på kroppen generelt. Det foregik med træsko på, der er særligt tunge. Derudover blev han slået med en flaske og stukket med en kniv.

Brødrene afrundede deres tortur med at slå offeret overalt på kroppen med brandvarme ildragere, så Johansen led anden- og tredjegradforbrændinger. Det fremgår ikke af anklageskriftet, hvilken rækkefølge mishandlingen er sket i.

Ingen racismebeviser

Sagen blev meget omtalt for mere end grovheden, fordi der gik rygter om, at motivet kunne være racistisk. Philip Johansen var mørk i huden. Noget som politi og anklager konsekvent har afvist til trods for bedrevidende debattører, der påstod, at det altså måtte være racistisk.

Til Newsbreak.dk oplyser chefanklager Benthe Pedersen Lund fra Bornholms Politi, at brødrene ikke er tiltalt efter straffelovens paragraf 81, nr. 6, der omhandler såkaldt hadkriminalitet baseret på hudfarve, etnicitet og lignende.

Politiet oplyser, at på grund af brødrenes længerevarende venskab med den afdøde, er der ikke fundet tilstrækkeligt grundlag for at rejse tiltale for hatecrime som en strafskærpende omstændighed.

En af de involverede brødres fascination af partiet Stram Kurs og det faktum, at han har tatoveret et hagekors på kroppen, forstærkede i offentligheden mistanken, der altså er afvist af politiet. Var de tiltalt for det, påhviler det selvsagt anklageren at kunne føre bevis for det.

Den yngste af brødrene har også på et tidspunkt via sin advokat sagt, at det ikke handlede om racisme. Derimod ville brødrene give Johansen en lærestreg, fordi han efter sigende havde voldtaget deres mor, der også bor på Bornholm. Politiet har ikke fået en anmeldelse vedrørende det forhold.

Tiltalt for manddrab

I sagen er der nedlagt navneforbud for brødrene, fordi de modtog en voldsom mængde trusler og hadbeskeder fra almindelige danskere. Benthe Lund oplyser, at navneforbuddet fortsat er i effekt. Det afskærer Newsbreak.dk og andre medier fra at uddybe personlige oplysninger, der kan identificere de to.

Det er uvist, hvilken straf Anklagemyndigheden vil gå efter. Ofte i sager om manddrab vil det være ud fra en konkret vurdering baseret på skærpende omstændigheder, drabets karakter og en række andre forhold. Strafferammen for manddrab ligger i spændet mellem fem års fængsel indtil livstid. I alle tilfælde ubetinget.

– Det kommer ikke til at fremgå før behandling i retssalen, siger Benthe Lund fredag og vil derfor ikke fortælle, hvilken straf Anklagemyndigheden går efter.

Del din kommentar