Sådan kan feriepengene koste dig dyrt

En økonomiprofessor og en cheføkonom stiller skarpt på de indefrosne feriepenge og guider dig gennem fordele og faldgruber.

Udbetaling af dine indefrosne feriepenge bliver beskattet som normalt, hvis det står til ministeren. Er du i tvivl om, hvordan det rent faktisk kommer til at foregå? Så klik videre i galleriet og bliv klogere. Foto: Scanpix
Udbetaling af dine indefrosne feriepenge bliver beskattet som normalt, hvis det står til ministeren. Er du i tvivl om, hvordan det rent faktisk kommer til at foregå? Så klik videre i galleriet og bliv klogere. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Det er besluttet, at en del af dine indefrosne feriepenge kan tøs op for at sætte samfundshjulene i gang igen.

Men er det en god forretning at få de tre ugers feriepenge udbetalt til efteråret?

Her svarer en økonomiprofessor og en cheføkonom på nogle af de spørgsmål, der har meldt sig i debatten:

Risikerer man at blive ramt af topskat ved at få pengene udbetalt nu?

– Udbetalingen bliver behandlet som almindelig indkomst. Og det vil sige, at hvis man ligger tæt på topskattegrænsen, så kan man risikere at ryge over, siger professor i økonomi på Københavns Universitet Søren Leth-Petersen.

– Betaler man topskat nu, men regner med ikke at gøre det, når man går på pension, kan det være et argument for at udskyde udbetalingen. For mange vil det nok være svært at forudsige, medmindre man er meget tæt på pensionsalderen, siger han og fortsætter:

– Det diskuteres dog, om der skal betales en flad skat på 38 procent af feriepengene. Hvis det bliver tilfældet, så er diskussionen om topskat som pensionist ikke relevant.

Kan man gøre noget aktivt for at undgå at ramme topskatten?

– Man har mulighed for at indbetale på en ratepension eller livrente og trække pengene fra i skat – og så skal man selvfølgelig betale skat, når man får dem udbetalt som pensionist, siger cheføkonom hos Danske Bank Las Olsen og fortsætter:

– Hvis man indbetaler pengene på pensionen, så kommer udbetalingen over lang tid. Og så er der ret få pensionister, der betaler topskat.

– Får man pengene ud som feriepenge ved pensionen, så bliver man ramt af, at alle pengene kommer ud på én gang. Og som pensionist får man rigtig mange ydelser – eksempelvis folkepensionstillæg – som er udsat for modregning, hvis man har en indtægt, siger han.

Vær opmærksom på dette

Hvad skal man være opmærksom på ud over skatten?

– Man skal også se på, om man mister nogle offentlige ydelser. Politikerne siger, at du ikke bliver modregnet de penge, du får udbetalt nu, men man skal være opmærksom på, om man stadig kan få friplads til sit barn i daginstitutionen eller på efterskolen, siger Las Olsen og fortsætter:

– Nogle gange bruger man indtægten i tidligere år til at beregne det, og så kan det måske komme til at spille en rolle senere.

Hvem kan det betale sig for at få feriepengene udbetalt?

– Dem, der har brug for pengene. Har man dyr gæld eller noget, man står og skal have ordnet nu, så kan det sandsynligvis godt betale sig, siger Las Olsen.

– Vil man spekulere i skat og modregning af offentlige ydelser, så er det mere komplekst, og så er man nødt til at se på det helt individuelt, siger han.

Feriepenge-notatet

Beskæftigelsesministeriet fastslår i et nyt notat, hvilke skatteregler der gælder ved udbetaling af de tre ugers indefrosne feriepenge.

I notatet afviser ministeriet udlægningen fra formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard. Hun har i blandt andet Jyllands-Posten fastslået, at det er aftalt, at der kun skal betales 38 procent skat af feriepengene.

Her er hovedpunkterne i notatet:

* “Der har i forlængelse af aftalen om at udbetale op til tre uger af de indefrosne feriemidler været fremført, at det var en forudsætning for Ferielovsudvalgets betænkning, at en tidlig udbetaling skulle beskattes med maksimalt 38 procent. Det er Beskæftigelsesministeriets vurdering, at dette ikke er i overensstemmelse med Ferielovsudvalgets betænkning”.

* “Den generelle forudsætning i Ferielovsudvalgets betænkning har været, at de enkelte lønmodtagere vil blive beskattet af feriemidler som personlig indkomst med den enkeltes trækprocent”. Her henviser ministeriet konkret til side 185-186 i betænkningen fra Ferielovsudvalget for at dokumentere udlægningen.

* Notatet fastslår herefter, at de 38 procents beskatning alene gælder i særlige tilfælde: “i forbindelse med konkurssituationer mv.”.

* I disse særlige tilfælde skal lønmodtageren have udbetalt pengene fra Lønmodtagernes Garantifond. Derfor er reglerne anderledes, og der beskattes i disse særlige tilfælde “efter en model med en fast afgift til SKAT”, fremgår det af notatet.

Kilder: Notat fra Beskæftigelsesministeriet af 25. juni 2020: “Beskatning ved udbetaling af indefrosne feriemidler fra Lønmodtagernes Feriefond”.

I galleriet ovenfor kan du se, hvordan du får udbetalt de indefrosne feriepenge.

Powered by Labrador CMS