Skip to main content

Sådan skal du gøre ved udrykning på motorvejen

Det er ikke ligemeget, hvorhen du kører, hvis de kommer bagfra med blå blink og fart på.

Det kan være angstprovokerende at komme kørende på en motorvej og pludselig høre sirener i baggrunden.

For hvordan er det lige, man skal reagere, hvis der kommer et udrykningskøretøj kørende bagfra, som åbenlyst har travlt?

Vi gør det ikke med vilje

Newsbreak.dk har tidligere omtalt udfordringen, eksempelvis da det var et problem for Hovedstadens Beredskab at få folk til at rette ind.

Kristian Levy, indsatsleder hos Hovedstadens Beredskab, oplevede eksempelvis lidt for tit, at bilister ikke anede, hvad de skulle gøre, når beredskabet kom kørende i fuld udrykning.

– Det er bestemt ikke vores opfattelse, at nogen gør det med ond vilje. Folk vil virkelig gerne hjælpe. Nogle ved måske ikke, hvad der er mest hensigtsmæssigt at gøre, og nogle tænker slet ikke over, vi er der, fordi man er helt inde i sin egen verden, sagde han i et interview med TV2 Lorry.

Beredskabet giver dig svaret

En del af problemet er, at der ikke findes klare, tydelige regler for, hvad man skal gøre.

Men som man kan se i videoen til denne artikel, findes der dog nogle retningslinjer, det er ret nemt for dig som billist at overholde.

Videoen er offentliggjort af Beredskab Øst som et godt eksempel på, hvordan man skal håndtere udrykning på motorvejen.

“Ved udrykning til trafikulykke i sidste uge på Hillerød-motorvejen demonstrerede bilister på fornemste vis, hvordan man skal agere på en motorvej, når der kommer udrykningskøretøjer bagfra og man holder i kø eller tæt trafik,” skrev Beredskab Øst i sin tid på Facebook, da videoen blev offentliggjort første gang.

Er du typen, der mere har brug for skriftlige guides, kommer de her:

“Hvis du holder i den yderste vognbane, så skal du holde til venstre mod midterautoværnet. Holder du i de øvrige vognbaner skal du holde til højre. Giv altid tegn med blinklys indtil at udrykningskøretøjerne har passeret og forvent at flere udrykningskøretøjer er på vej,” skrev Beredskab Øst.

Hvad siger reglerne?

Har du brug for en lov, du kan støtte dig til, er det Færdselslovens § 7 stykke 2, der er din ven:

Essensen af historien er dog, at du skal give plads i midten af motorvejen, men du skal ikke forsøge at komme ud i nødsporet, uanset hvilken bane du ellers kører i.

Nødsporet er til havarerede biler, og udrykningskøretøjerne kører ikke så nødigt her, da det ikke er sikkert, hvad de møder på deres vej.

Du kan se Beredskab Østs originale opslag her.

Del din kommentar