Sådan spotter du den perfekte hund til dig

Det vigtigste, når du skal vælge en hund, er at være realistisk omkring, hvad du kan tilbyde hunden.

Udgivet Opdateret

Når du først står overfor de søde hundehvalpe i kuldet, er det svært at vælge, hvilken én af dem, der skal med dig hjem. I kuldet kan der sagtens være stor forskel på hvalpene, som kan have betydning for, hvilken hund, der passer bedst til dig.

Men inden da er det allervigtigste faktisk, at du har gjort dig realistiske overvejelser over, hvad du kan tilbyde din hund, lyder det fra adfærdskonsulenten ved Dansk Kennel Klub.

Sæt realistiske mål

Det Dansk Kennel Klub oftest oplever er, at kommende hundeejer har glemt at være realistiske omkring deres egne evner.

– Hvis man er helt ny hundeejer, skal man tænke over, hvad man selv har med i gaveposen, siger Dansk Kennel Klubs adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen til Newsbreak.dk og fortsætter:

– Det er vigtigt, at man sætter sig realistiske mål. Undersøgelser viser, at vores målsætning oftest ikke bliver effektueret.

Lise Lotte Christensen sammenligner det med de målsætninger, man gør sig omkring at få sin løbetræning passet, som for mange mennesker glipper efter kort tid.

Se frem i tiden

I den forbindelse lyder rådet fra Dansk Kennel Klub også, at det nytter ikke noget at vælge en hund ud fra, hvordan din livsituation er lige nu. Som kommende hundeejer er man nødt til at tænke langsigtet.

– Man er nødt til at være realistisk, for får man en hund er det en målsætning som man skal holde i 10 til 14 år. Derfor er man nødt til at projicere sit liv ud i fremtiden, siger Lise Lotte Christensen.

Som eksempel bruger adfærdskonsulenten det unge par, der får en hund som en form for optakt til at starte en familie. Indenfor få år står de måske med hunden og to børn. Hvis de fra start har valgt en krævende hund, som skal aktiveres og trænes meget, kan det blive et problem, når familien er vokset med to medlemmer.

Vælg hvalpen

Når du endelig har sat dig fast på, hvilken race, der passer bedst til dig, starter din søgen efter den perfekte hvalp. Også her er der overvejelser at gøre.

– I et kuld med ti hvalpe, der har samme mor og far, vil der være stor forskel på, hvordan de udvikler sig fysisk og psykisk, siger adfærdskonsulenten.

Hun anbefaler, at hvis man køber hund af en erfaren opdrætter, skal man læne sig op af deres viden. De har set hvalpene hver dag og ved derfor bedst, hvordan de opfører sig. Forklar opdrætteren, hvad dine ønsker til hunden er, og så vil opdrætteren med sikkerhed kunne pege den perfekte hvalp ud.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Hvis du køber hund hos en mindre erfaren opdrætter, er det stadig væsentligt at spørge ind til, hvordan de har oplevet hvalpenes opførsel. Dog må man stå mere på egen ben, når det kommer til valget.

Største fejkilde

Kommende hundeejere behøver dog ikke at ryste på hænderne, når de skal udvælge en hvalp. For ifølge Lise Lotte Christensen kan hvalpene sagtens trænes til at ændre adfærd, skulle der være noget, man var utilfreds med.

Faktisk er det største problem, som Dansk Kennel Klub oplever, at folk ikke får valgt den rigtige race – og ikke hundehvalp.

– Mine 20 års erfaring har vist mig, at der er mange, som kunne være glimrende hundeejere, men bliver det ikke, fordi de har skudt over evne i forhold til valget af hunderace, siger hun og fortsætter:

– Fejlkilden er større ved valg af race end ved valg af hvalp.

Ekstremt mange henvendelser

Faktisk er lige netop det dilemma, noget som Dansk Kennel Klub får masser af henvendelser om.

– Vi får ekstremt mange henvendelser om det. Det er nærmest det eneste, vores infopersonale bruger deres tid på. Det er også derfor, at vi har oprettet portalen købhund.dk. Vi klæder forbrugeren på til selv at træffe en beslutning om, hvilken hund de skal vælge, siger Lise Lotte Christensen.

Her kan kommende hundejere få svar på de vigtigste ting om de 300 mest populære racer i Danmark.

Powered by Labrador CMS