Sæson for skybrud: Pas på når du rydder op

Ring til forsikringen, brug handsker og gummistøvler, og tag dine forholdsregler i forhold til bakterier, når du rydder op efter skybrud.

Udgivet Opdateret

Det er ikke bare surt at kigge ned i kælderen og opdage, at flyttekasser og familiefotos sejler rundt i vandet fra en oversvømmet kloak.

Skybrudsvandet kan også have sundhedsskadelige bakterier med sig.

Derfor skal man tænke sig om, inden man rydder op.

– Det er helt naturligt, at man gerne vil nå at redde alt, hvad man kan. Men vi ser nogle gange, at folk glemmer at tage deres forholdsregler, siger Charlotte Dietzer, der er skadechef i Tryg Forsikring.

(I galleriet over artiklen kan du se råd til, hvordan du skal forholde dig i tilfælde af skybrud. Kilder: DMI, Tryg Forsikring, brancheorganisationen Forsikring & Pension).

Problemet er blandt andet, at oversvømmelsesvandet kan indeholde kloakvand. Ved skybrud kan kloakkerne nemlig svømme over, så vandet føres tilbage og op i huset.

– Derfor kan det indeholde colibakterier, leptospira og andre mikroorganismer, som er sygdomsfremkaldende, fortæller Luise Müller, som er epidemiolog ved Statens Serum Institut.

Leptospirose er en rottebåren bakterie, som kan give organsvigt og alvorlig sygdom hos mennesker. Og colibakterier kan medføre svær diarré.

Derfor bør man tage sine forholdsregler, inden man rydder op i den oversvømmede kælder.

Indsaml dokumentation

I forhold til forsikringen kan det være en god idé at indsamle mest mulig dokumentation.

– Tag nogle billeder eller en video på din mobiltelefon, så du kan dokumentere, hvad du havde opbevaret i kælderen, og hvad er der ødelagt, siger Charlotte Dietzer.

Det er også en god idé, hvis du kontakter forsikringsselskabet tidligst muligt. På den måde kan det guide i forhold til det videre forløb.

Hvad er et skybrud?

I Danmark definerer vi skybrud som en nedbørintensitet på mere end 15 millimeter på 30 minutter eller derunder.

Store mængder nedbør på kort tid kommer næsten altid i forbindelse med byger. Og byger er næsten per definition lokale. Og for øvrigt næsten umulige at forudsige præcist. Det har indflydelse på varslingen.

Kilde: Danmarks Meteorologiske Institut

– Nogle gange er skaden så omfattende, at man kan få professionel hjælp. Andre gange skal man selv gøre rent og redde det, man kan. Men uanset hvad bør man tage dialogen, siger hun.

Under selve oprydningen bør du altid beskytte dig med gummistøvler og langskaftede gummihandsker.

– Og det er rigtig vigtigt, at man vasker hænder grundigt, når man har været i kontakt med det forurenede vand, siger Luise Müller.

Når vandet er helt væk, anbefaler Statens Serum Institut, at hårde, forurenede overflader vaskes med vand og sæbe. Efterfølgende kan du følge op med et desinficerende middel.

Artiklen fortsætter under videoen

På Statens Serum Instituts hjemmeside kan du læse mere om, hvordan forskellige overflader gøres bakteriefri.

Men undgå at tage hænderne op til ansigtet, mens arbejdet står på.

– Man behøver ikke at dække munden til, men man skal være opmærksom på, at man ikke ryger, spiser eller rører sig i ansigtet, for det kan også overføre sygdomsfremkaldende bakterier, siger Luise Müller.

På hjemmesiden står der da også, at en undersøgelse har vist, at 22 procent af de, der var i kontakt med vandet, har pådraget sig infektioner.

Når du er færdig med at rydde op, bør du vaske dit arbejdstøj ved højest mulige temperatur – allerhelst kogevask.

Powered by Labrador CMS