Skip to main content

Sandstød frifundet i retten: Sag kostede dyrt

Retssystemet har været 15 måneder om at afgøre lille voldssag. I mellemtiden er seksdagesløb blevet aflyst

Michael Sandstød (til højre) var i årene 2013-19 ejer af det københavnske seksdagesløb. Løbet er blevet aflyst i 2020, og heller ikke i 2021 bliver der noget seksdagesløb i København. Løbets fremtidige skæbne er uvis. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Michael Sandstød (til højre) var i årene 2013-19 ejer af det københavnske seksdagesløb. Løbet er blevet aflyst i 2020, og heller ikke i 2021 bliver der noget seksdagesløb i København. Løbets fremtidige skæbne er uvis. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Chefen for det københavnske seksdagesløb, Michael Sandstød, er onsdag blevet frifundet for en anklage om vold mod damerytteren Michelle Lauge Quaade.

Sagen har været under behandling i mere end 15 måneder og drejer sig om en episode under seksdagesløbet i Ballerup Superarena den 1. februar 2019.

Her tog Sandstød under et skænderi fat i Quaades arm, og det fik hende til at melde ham for vold. Tirsdag blev sagen behandlet ved Retten i Glostrup, men man nåede ikke at afsige dom. Den er faldet onsdag eftermiddag.

Bilka fik kolde fødder

I efteråret 2019 meddelte Sandstød, at seksdagesløbet anno 2020 var aflyst på grund af “personlige årsager”.

– Efter at have afviklet syv succesrige seksdagesløb i Ballerup Superarena siden 2013 er det med beklagelse, at jeg må meddele, at jeg af personlige årsager ikke kan arrangere det københavnske seksdagesløb i 2020, sagde Michael Sandstød i en pressemeddelelse, da løbet blev aflyst.

I retten tirsdag fortalte Michael Sandstød, at sagen gav seksdagesløbets hovedsponsor, Bilka, kolde fødder i forhold til at forny sit sponsorat på 2,4 millioner kroner.

Meget tyder altså på, at sagen har haft en vis betydning for, at seksdagesløbet – et af de største cykelsportsarrangementer herhjemme – på ubestemt tid er lagt dødt.

Men i hvor høj grad voldssagen har været tungen på vægtskålen, eller om andet har spillet ind, fortaber sig i uvished. Michael Sandstød ønsker efter frifindelsen ikke at udtale sig yderligere, meddeler hans advokat, Snorre Andreas Kehler.

Parter uenige

Sandstød og Quaade afgav begge forklaring under sagen. De var uenige om, hvem der havde været den opfarende part under skænderiet, som handlede om, at Quaade følte sig snydt for hyldest efter en sejr.

Sejren i et parløb var nemlig i første omgang på grund af en dommerfejl gået til et andet par. Og det var det par, som fik blomster og æresrunde.

Andre vidner i sagen vurderede dog, at Sandstød havde været forholdsvis rolig, hvorimod Michelle Quaade havde været opfarende.

Michelle Quaade anmeldte grebet i armen til politiet allerede samme aften. Men der skulle gå over fire måneder, førend der blev rejst tiltale i sagen.

Derefter skulle der gå yderligere 11 måneder, før sagen kom for retten. Hos Retten i Glostrup medgiver sekretariatschef Mai Ahlberg, at sagen har været længe undervejs.

– Jeg kan kun sige, at det er meget beklageligt, lyder det fra Mai Ahlberg i en mail til Ritzau.

Tidsfrister

I voldssager er retssystemet underlagt strenge tidsfrister, som skal sikre en hurtig rettergang. Politi og anklagemyndighed skal sende sagen til retten senest efter en måned. Og retten skal indlede retssagen efter yderligere en måned.

Københavns Vestegns Politi oplyser, at sigtelsen mod Sandstød blev rejst 27. maj, og dermed er fristen formelt overholdt. For det er nemlig tidsperioden fra sigtelse til tiltalerejsning, som tæller i statistikken.

Spørgsmålet er så bare, hvorfor der går næsten fire måneder fra gerningstidspunktet, til der bliver rejst sigtelse. Til det siger Vestegnens Politi i et skriftligt svar til Ritzau:

– Vi har stort fokus på så hurtig sagsbehandling som muligt i voldssager. I denne sag afhørte vi forurettede og en række vidner i tiden efter anmeldelsen. Efterforskningen kan trække ud, hvis politiets undersøgelser afdækker nye vidner, der kræver yderligere efterforskning.

Det er nu op til Statsadvokaten i København, om man vil anke sagen til Østre Landsret.

Del din kommentar