Se her: Sådan skal du vaske dine hænder

En simpel ting som at vaske hænder er slet ikke så let, som det lyder.

Udgivet Opdateret

Hvordan vasker jeg hænder på den bedste måde? Det er måske ikke noget, du tænker over, men det burde du måske? Specielt i disse tider hvor coronavirus Covid-19 hærger.

I hvert fald er flere ting i dit hjem de rene bakteriebomber. Og her kan god håndhygiejne spille en stor rolle.

I galleriet over artiklen, kan du se, hvordan du gør det helt rigtigt. Så undgår du måske at blive smittet med eksempelvis den lige nu frygtede coronavirus.

Artiklen fortsætter under videoen

Har du nogensinde rengjort dit barns legetøj? I en undersøgelse udført af hygiejneekspert Michael René blev der fundet skadelige bakterier på legetøj.

– Vi skal ikke være bange for beskidte stolerygge og andet derhjemme, men vi skal værne om naturlig god hygiejne i vores hjem, og opretholde en god og solid rengøring af inventar og materialer i hjemmet, mener Michael René, der er redaktør bag bloggen pletvæk.dk.

Han fortæller, at der desværre kan være rigtig høje værdier af de såkaldte ATP-tal på rigtig meget af det legetøj, som vores børn leger med hver eneste dag. I en undersøgelse oplevede han at ATP-tallet toppede på et stykke legetøj med et tal på 1825.

Værdi skal være under 300

ATP står for Adenosin Triphosphate, som udlæses som en RLU-værdi. Stoffet findes i sved, blod, madrester, skidt, bakterier, skimmelsvampe med videre, og er en god indikator for om en overflade er beskidt. Ved RLU-værdier mindre end og lig med 300 anses hygiejnen for tilfredsstillende.

At legetøj kan være mere end almindeligt ulækkert, beskrev Newsbreak.dk i artiklerne: Skimmelsvamp fundet i populært legetøj og Badedyr er fyldt med giftig svamp.

Et ATP-tal er udtryk for, hvor mange celler, der er allokeret på materialet, og tallet bør ligge med værdier under 300. Til sammenligning lå ATP-tallet på fjernbetjeningen på 959, mens tallet på sæbedispenseren kun var 20, oplyser eksperten i sin pressemeddelelse.

Rengør med vand og sæbe

Undgå de uønskede bakterier ved at rengøre legetøjet med vand og opvaskesæbe. Dog skal du være påpasselig med at rengøre bamser og tøjdyr, da disse nemt kan få for meget varme under en rengøring.

For meget varme kan få stoffet til at krybe, og det kan være svært at få tørret disse tøjdyr grundigt nok, hvilket kan medføre uønsket skimmelsvamp. Hvis der allerede er skimmelsvamp i legetøjet, bør det kasseres.

Ja, legetøj er klart noget af det værste, når det kommer til at være fyldt med bakterier. Foto: Colourbox.
Ja, legetøj er klart noget af det værste, når det kommer til at være fyldt med bakterier. Foto: Colourbox.

Så brug ikke for varmt vand og sæbe på det særligt følsomme legetøj eller tøjdyr. Kan du ikke få bugt med pletterne, så kig forbi pletvæk.dk og find gode råd til rengøring af legetøj og meget andet.

Pas på med batteridrevet legetøj

Du skal dog også passe lidt på med at rengøre legetøj med batterier og elektronik. Du kan godt gnubbe på legetøjets pletter med vand og sæbe, men pas på ikke at få sprøjtet vand og sæbe i elektronikken. Vandet kan ødelægge legetøjet eller skabe skadelige bakterier og skimmelsvampe som dit barn kan blive syg af.

Du kan også læse mere om, hvor klamt dit køkken kan være. Det kan du gøre i artiklen: Folk glemmer klam detalje, når de gør køkkenet rent.

Hvordan vasker jeg hænder? Det behøver du så ikke at spørge om igen.

Powered by Labrador CMS