Sender ansatte ind og ud af corona-kommuner

Store byggefirmaer ser stort på myndighedernes opfordring om at holde sig inden for de syv lukkede kommuner i Nordjylland. De ansatte frygter en fyreseddel, hvis de ikke adlyder.

Borgere opfordres – kraftigt – til ikke at overskride kommunegrænserne i Nordjylland. (Foto: Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix)
Udgivet Opdateret

(Citathistorie fra Fagbladet 3F)

Da myndighederne med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen torsdag i sidste uge iværksatte en drastisk nedlukning af syv kommuner i Nordjylland, var det for at beskytte folkesundheden og undgå spredning af den muterede corona-virus fra mink til mennesker.

Men en række byggevirksomheder, heriblandt nogle af landets største entreprenører, sender fortsat deres håndværkere ind og ud af de lukkede kommuner i strid med myndighedernes opfordring. Det skriver Fagbladet 3F.

Det drejer sig blandt andet om virksomhederne Aarsleff, Züblin, Gunnar Nielsen og HMC Byg & Anlæg.

Aarsleff og datterselskabet VG Entreprenør A/S har ansatte fra flere landsdele til at arbejde på udvidelsen af Skagen Havn i den lukkede Frederikshavn Kommune.

En stor del af de ansatte hos jordentreprenøren Gunnar Nielsen fra Aars pendler i disse dage fortsat over kommunegrænserne i de lukkede nordjyske kommuner for at komme på arbejde på byggepladser i hele regionen.

Og Züblin og HMC Byg & Anlæg har sammenlagt sendt omkring 40 håndværkere fra de lukkede kommuner tværs over landet til København, hvor de går på mindst fem forskellige byggepladser.

Klar besked fra statsministeren

Beskeden var ellers klar fra statsminister Mette Frederiksen:

– Mange pendler og bor i en kommune og arbejder i en anden. Men man kan altså ikke møde ind på sit arbejde, hvis man arbejder i en af de berørte kommuner. Det er en meget kraftig anbefaling, at folk bliver i egen kommune. Og selvfølgelig forventer vi, at folk efterlever det, sagde hun på pressemødet i torsdags.

Situationen har skabt stor frustration blandt håndværkere, som risikerer at miste deres løn eller i værste fald at få en fyreseddel, hvis de nægter at adlyde arbejdsgiverne.

3F kimes ned

Hos Byggegruppen i 3F, der organiserer landets bygningsarbejdere, er næstformand Palle Bisgaard blevet kimet ned de sidste dage.

– Tillidsfolk og medarbejdere ringer og siger, at de har fået at vide, at det vil blive betragtet som fyringsgrund, hvis de bliver hjemme. Det er meget ærgerligt, at arbejdsgiverne i den her ekstraordinære situation ikke tager regeringens opfordring meget bogstaveligt. Det stiller vores medlemmer i en svær situation, fordi de gerne vil efterleve retningslinjerne og være med til at begrænse udbredelsen af corona-virus, siger Palle Bisgaard.

3F’s lokalafdelinger har modtaget mange henvendelser om andre virksomheder, der ikke retter sig efter myndighedernes anbefaling, men medarbejderne vil ikke stå frem eller have deres virksomheds navn ud, fordi de frygter at blive fyret.

Føler sig nødsaget

Blandt arbejdsgiverne er der forskellige årsager til, at man har valgt at bede sine folk om at krydse de lukkede kommunegrænser og dermed overtræde de gældende corona-anbefalinger.

– Vi har sendt 35-40 mand fra den røde zone i Nordjylland til København, hvor de arbejder på forskellige byggepladser. Det har vi gjort for at kunne efterleve presset fra vores kunder og undgå dagsbøder på vores byggesager, siger direktør i HMC Byg & Anlæg Henrik Christensen.

Virksomheden har base i Løgstør i den lukkede Vesthimmerlands Kommune.

Direktøren fortæller, at alle de bygningsarbejdere, der er blevet sendt til København, er blevet testet for corona-virus.

– Vi står ved, hvordan vi har valgt at gøre. Hvis Mette Frederiksen kommer med en lov, der siger, at det her må vi ikke, så følger vi selvfølgelig de den. Og så må vi se, hvor længe vi kan holde os i live som virksomhed, siger direktøren.

Hos Züblin bekræfter kommunikationsansvarlig Mikkel Lindblad Szlavik, at entreprenørgiganten har ansatte fra Nordjylland, der lige nu arbejder i København, og som er rejst tværs over landet efter statsministerens udmelding om at lukke de syv kommuner.

– Det er nogle få ansatte, og de er kommet i løbet af weekenden. Der er ingen af dem, der er rejst ud af Nordjylland efter nedlukningen trådte i kraft mandag morgen. Som entreprenør skal vi både udføre et stykke arbejde og være med til at beskytte den danske befolkning mod coronavirus, siger Mikkel Lindblad Szlavik.

Han ved dog ikke, om man i Züblin har testet de ansatte for corona-virus, inden de er blevet sendt til København.

– Men de kommer ikke til at pendle frem og tilbage. Det står helt klart. Så ville vi ikke følge myndighedernes retningslinjer, siger Mikkel Lindblad Szlavik.

Kritisk funktion?

Hos Aarsleff, Danmarks største byggevirksomhed, fortæller administrerende direktør Jesper Kristian Jacobsen, at man valgte at lade sine ansatte arbejde videre på havneudvidelsen i Skagen, fordi projektet i første omgang var blevet kategoriseret som “kritisk funktion”. Dermed var Aarsleff ifølge direktøren forpligtet til at fortsætte arbejdet for at leve op til kontrakten med Skagen Havn.

– I mandags blev vi dog bekendt med, at Skagen Havn ville ændre den kategorisering, så i løbet af de kommende dage lukker projektet i store træk ned, og det vil alene være bemandet med et nødberedskab, som skal sikre en forsvarlig og nødvendig nedlukning samt færdiggøre nogle få igangværende arbejder, lyder det i en skriftlig kommentar fra Jesper Kristian Jacobsen.

Endelig er der Claus Lønstrup, der er direktør i den nordjyske byggevirksomhed Gunnar Nielsen.

Han mener, at regeringens retningslinjer er ude af proportioner, og han ser ikke noget problem i, at hans ansatte skal køre ind og ud af de lukkede kommuner.

– Covid-19 er benalvorligt. Men det, regeringen lige nu har gang i, er fuldstændig grotesk. Det giver ingen mening, at man kan bo 100 meter inde i én kommune, men at man så ikke må tage på arbejde i nabokommunen, siger han til Licitationen.

Powered by Labrador CMS