Skip to main content

Smitsom sygdom spreder sig til flere landsdele

I går var det i Sønderjylland. Nu er den rejst flere hundrede kilometer nordpå.

Fugleinfluenza har nu bredt sig til flere landsdele. Her fra et tidligere udbrud i en tam besætning. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016)
Fugleinfluenza har nu bredt sig til flere landsdele. Her fra et tidligere udbrud i en tam besætning. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016)
Her blev 1200 gråænder slået ned. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016)
Her blev 1200 gråænder slået ned. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016)

Torsdag var den koncentreret i det sønderjyske, den smitsomme fugleinfluenza H5N8.

Fredag skriver Fødevarestyrelsen på Twitter, at endnu fem fugle – vilde gæs – er konstateret smittet.

Denne gang ikke kun i Sønderjylland, men også i Aalborg og Vejle. I Sønderjylland i Skærbæk, på Als og ved grænsen i Flensborg.

Torsdag oplyste Fødevarestyrelsen, at hundredevis af vilde fugle har mistet livet i Sønderjylland. Fødevarestyrelsen formoder, at de er døde af den alvorlige fugleinfluenza H5N8, og advarer om stor risiko for smitte til fjerkræbesætninger og mindre hønsehold.

Det oplyste Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Naturstyrelsen har oplyst, at den sydlige del af Vadehavskysten og Tøndermarsken er ramt af stor dødelighed blandt vilde fugle.

Observationerne kommer samtidig med, at prøver fra fire bramgæs og en hættemåge har vist, at området er ramt af den farlige og smitsomme fugleinfluenza H5N8. Fødevarestyrelsen vurderer, at der er stor risiko for, at de vilde fugle kan smitte fjerkræbesætningerne.

– Vi har set børn lege med en svækket gås, der var styrtet til jorden. Vi vil gerne bede alle, der finder døde fugle om at undgå berøring, så de ikke spreder virus. Fugleinfluenza er meget smitsom, og for at forebygge smitte af tamfuglene i hønsegårde og fjerkræbesætninger anbefaler vi, at man er omhyggelig med hygiejnen og vasker sit fodtøj inden man nærmer sig en hønsegård, siger chef for Fødevarestyrelsens VeterinærØst, Birgit Hendriksen.

Tip Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen er interesseret i oplysninger om alle døde fugle, og opfordrer borgerne til at anmelde fund på app’en FugleInfluezaTip.

– Alle indberetninger er værdifulde for at få et overblik over dødeligheden i vildfuglebestanden. Vi indsamler døde fugle, hvis der er tale om fund i områder, hvor vi ikke tidligere har konstateret fugleinfluenza, så vi kan få dem testet til vores løbede overvågning af smittespredningen, siger Birgit Hendriksen.

H5N8hører til det, der kaldes for ‘højpatogen’. Den har en dødelighed på over 90 procent, har Stig Mellergaard, souschef i kontoret for dyresundhed i Fødevarestyrelsen, tidligere sagt til Newsbreak.dk.

Højpatogen betyder, at den er meget mere smitsom. Det betyder også, at besætninger, der er smittet med en lavpatogen fugleinfluenza bliver slået ned.

Ikke farlig for mennesker

Fugleinfluenza er ikke farlig for mennesker. Som udgangspunkt.

– Det kan give lidt øjebetændelse og der var en dyrlæge i Holland, der døde, sagde Stig Mellergaard.

– Men en blanding mellem menneskelig influenza og fugleinfluenza var det, der omkring første verdenskrig førte til “Den spanske syge”, sagde kontorchefen videre.

Den kostede mere end 50 millioner mennesker livet, heraf 14.000 danskere.

Døde fugle i områder, hvor der er konstateret fugleinfluenza bliver ikke indsamlet til test. Hvis du ønsker at fjerne en død vild fugl, så undgå at komme direkte i kontakt med fuglen eller dens ekskrementer. Brug engangshandsker eller saml den op med en plastikpose. Læg fuglen i plastikposen og luk posen. Smid posen i skraldespanden som almindelig dagrenovation til forbrænding, også selvom du bor i en kommune med sortering af bioaffald. Vask derefter hænderne grundigt med vand og sæbe.

Da fugleinfluenza er en alvorlig sygdom, som truer både vildt- og tamfugle, er det et krav, at alle fjerkræbesætninger med et areal på mere end 40 kvadratmeter er overdækket eller beskyttet, så vilde fugle ikke kan komme i indhegningerne.

Alle fuglearter kan rammes af fugleinfluenza, men høns og kalkuner er særligt udsatte og udvikler kraftige symptomer. Svømmefugle er generelt mere modstandsdygtige og kan bære på fugleinfluenza uden have symptomer.

Der er ikke tidligere rapporteret om smitte til mennesker med de typer af fugleinfluenza, der i øjeblikket cirkulerer i Europa.

Del din kommentar