Solen er 110 gange større en Jorden

Ved du hvordan Solens overflade ser ud?

Udgivet Opdateret

Et teleskop på Hawaii har taget de mest detaljerede billeder, der nogensinde er blevet taget af Solen.

Billederne viser, at Solens overflade er grynet, som var den lavet af små guldkorn.

At hvert korn er på størrelse med den amerikanske delstat Texas fortæller bare hvor stor Solen egentlig er. Ja faktisk er den med sin radius på næsten 700.000 kilometer omkring 110 gange større end Jorden.

Solsystemet

Solen er vores stjerne og centrum i vores solsystem. Det betyder, at Jorden og de andre planeter i solsystemet kredser om den.

I vores solsystem er der otte kendte planeter: Merkur, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun. Derudover er der også dværgplaneten Pluto.

Vores Sol er selvfølgelig ikke den eneste stjerne i universet. Vores solssystem ligger i galaksen Mælkevejen, hvor der er omkring 200 milliarder af stjerner.

Den perfekte afstand

Selvom Solen er cirka 150 millioner kilometer væk tager det kun 8 minutter for lyset at rejse fra Solens overflade til Jorden. I sammenligning tager det op til 300.000 år for fotonerne at komme fra Solens indre til overflade. Det siger lidt om, hvor stor Solen er.

Vores Sol er en af betingelserne for, at der er liv på Jorden.

Ja, faktisk er vi meget heldige at Jorden ligger lige præcis i den afstand fra Solen som den gør. Hvis den lå tættere på, ville Jorden være for varm og lå den længere væk ville Jorden være for kold.

Men det er ikke kun lys og varme vi får fra vores Sol. Den driver også årstiderne, havstrømme, vejret og klimaet her på Jorden. Så man kan roligt sige, vi er ret afhængige af den.

Solens indhold

Solen er en kæmpe kugle af plasma som er meget varm gas, beståede af omkring 75% brint, 23% helium og mindre end 2% tungere grundstoffer, såsom kulstof, ilt og jern.

Den skinner fordi dens kerne er så varm at brint- og helium-kerner smelter sammen. I den process skabes der ekstrem varme og energi, hvilket får den til at skinne.

Det giver derfor også sig selv, at den er skoldhed. På overfladen er der omkring 5500 grader, men i Solens kerne er omkring 15 millioner grader varmt.

Solens skabelse

Solen blev dannet sammen med planetsystemet for over 4,5 milliarder år siden. Det skete ved at en stor gassky i galaksen faldt sammen og dannede en gruppe af stjerner hvor Solen var en af dem.

Til trods for, at solssystemet indeholder 8 planeter, dværgplaneter, et utal af kometer og asteroider er Solens masse mere end 99% af solsystemets samlede masse.

Kan Solen brænde ud?

Solen har ikke en uendelig mængde af brandstof, og som fusionsprocessen sker bruger den langsomt sigt brændstof.

Den vil derfor løbe tør og slukke på et tidspunkt, men det er heldigvis ikke før om mere end 4 milliarder år ifølge forskerne.

Kilde: Niels Bohr Institutet, rummet.dk, TV2.dkWikipedia

Powered by Labrador CMS