Søren Pind indkaldt som vidne i Støjbergsag

Den tidligere justitsminister er blevet indkaldt som vidne for Instrukskommissionen.

Søren Pind og Inger Støjberg var begge ministre fra Venstre i 2016, hvor sidstnævnte gav en ulovlig instruks om adskillelse af asylpar. Nu skal Søren Pind vidne i sagen. (Arkivfoto) Foto: Simon Skipper/Scanpix
Udgivet Opdateret

Den tidligere justitsminister fra Venstre Søren Pind skal den 19. juni vidne for Instrukskommissionen i sag om tidligere udlændingeminister Inger Støjbergs (V) ulovlige instruks om adskillelse af asylpar.

Det skriver han på det sociale medie Twitter.

– Jeg ser frem til at gøre min borgerpligt og har ikke yderligere kommentarer indtil da, skriver Søren Pind.

Søren Pind var justitsminister i den daværende V-regering, da Inger Støjbergs ordre om at adskille asylpar ved ankomsten til Danmark i 2016 faldt.

Inger Støjberg, som er nuværende næstformand i Venstre, undersøges lige nu af en kommission for instruksen om, at ingen mindreårige asylansøgere fremadrettet måtte indkvarteres med en ægtefælle eller samlever.

Den var ifølge Folketingets Ombudsmand ulovlig.

De havde krav på en individuel vurdering. Der kunne være par, der ikke skulle adskilles, for eksempel hvis de havde børn.

Det springende punkt i sagen er, om Støjberg blev advaret om, at instruksen kunne være ulovlig.

Instrukskommissionen gik i sidste uge i gang med arbejdet med at afhøre vidner.

Inger Støjberg vidner søndag og mandag.

Flere vidner

Det stod allerede efter to dages afhøringer klart, at kommissionen ønskede at afhøre flere vidner i sagen.

“Kommissionen er konkret i gang med at indkalde yderligere personer til at afgive forklaring i sagen. Så snart det er faldet helt på plads, vil vi oplyse, hvem der yderligere bliver indkaldt. Det forventes, at disse yderligere personer vil blive afhørt inden sommerferien,” sagde kommissionsformand Peter Mørk Thomsen til Politiken, da det kom frem, at flere vidner ville blive indkaldt.

Det står ikke klart, om Instrukskommissionen også har indkaldt tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) eller tidligere departementschef i Statsministeriet Christian Kettel Thomsen for at vidne.

De sad begge på posterne i 2016, hvor instruksen blev givet.

Søren Pind har tidligere involveret sig i debatten om Inger Støjbergs instruks på det sociale medie Twitter.

Her har han fastholdt, at Justitsministeriet i 2016 var klare i mælet om, at man ikke bare generelt kunne adskille asylpar ad.

– For mit eget vedkommende kan jeg blot sige, at beskeden dengang fra Justitsministeriet var klokkeklar: Man kunne ikke bare generelt skille mand og kone ad – hvert enkelt tilfælde skulle vurderes konkret.

– Andet manglende også bare, skrev Søren Pind 14. maj.

Powered by Labrador CMS