Skip to main content

Spritkørsel: Så mange blev sigtet i sommeren

Rigspolitiet kommer med en opgørelse over antallet af spritbilister, der blevet taget hen over sommeren.

Hen over sommeren har politiet landet over udført en målrettet indsats mod spritkørsel. Foto: Tommy Kofoed/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix

Hen over sommeren har politiet landet over udført en målrettet indsats mod spritkørsel. Foto: Tommy Kofoed/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix

Hen over sommeren har politikredsene i Danmark haft særligt fokus på påvirkede bilister.

I perioden fra den 15. juni til og med søndag den 26. juli 2020 gennemførte politiet landet over en målrettet indsats mod spirituskørsel.

For perioden er flere spritbillister blevet taget end gennemsnittet om måneden for 2019, fremgår det af en pressemeddelelse fra Rigspolitiet.

Påvirkede bilister

Indsatsen er foregået i et samarbejde med Rådet for Sikker Trafiks kampagne om at stoppe spirituskørsel.

På trods af den massive information om, at det er farligt at sætte sig bag rattet, når man er påvirket, så er der alligevel mange, der har gjort det i perioden.

For på landsplan er 717 bilister blevet sigtet for spirituskørsel.

Under indsatsen har politiet også haft fokus på andre påvirkede bilister, derfor blev 1056 sigtet for kørsel med narko eller medicin i blodet.

Derudover skete 168 ulykker, hvor det menes, at spiritus var en medvirkende faktor. Mens det for 45 ulykker mistænkes, at føreren var påvirket af narko eller medicin.

Så sent som mandag blev en slingrende lastbil standset af Fyns Politi. Det fremgår af politikredsens Twitter.

Det viste sig, at lastbilchaufføren havde en promille på langt over to.

En ærgrelse

Til sammenligning var gennemsnittet af sigtede spritbilister i 2019 cirka 503 om måneden, mens det for narkokørsel var cirka 661.

– Set i forhold til landsgennemsnittet pr. måned for sigtelser for spiritus- og narkokørsel ærgrer det mig, at antallet af sigtelser fortsat ligger højere i denne kontrolperiode, men jeg glæder mig over, at vi får fjernet disse bilister fra vejene, således de ikke er til fare for andre trafikkanter, udtaler Christian Berthelsen, politiassistent, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, og fortsætter:

– Rusmidler og trafik er en rigtig dårlig kombination og med den konstante fokus samfundet har på dette, så skuffer det mig, at så mange vælger at køre alligevel velvidende, at det kan koste dem selv eller andre livet.

På trods af tallene for perioden med indsatsen er der over de seneste år set et fald i antallet af sigtede spiritusbilister på næsten en halvering fra 2007 og frem til 2019.

Det samme gælder for ulykker, hvor spiritus var en medvirkende faktor.

Landets politikredse vil fortsætte med kontroller mod påvirkede bilister.

Del din kommentar