Skip to main content

Støjberg går af

Inger Støjberg går af som næstformand i Venstre. Det skriver hun på Facebook. Det sker efter ønske fra V-formand Jakob Ellemann-Jensen, skriver hun.

Inger Støjberg går af som næstformand i Venstre. Foto: Scanpix

Inger Støjberg går af som næstformand i Venstre. Foto: Scanpix

Inger Støjberg skriver tirsdag aften på Facebook, at hun går af som næstformand i Venstre. Det sker ifølge hende efter ønske fra Jakob Ellemann-Jensen.

“Jakob Ellemann har i dag bedt mig om at gå af som næstformand for Venstre. Jeg forstår, at det bl.a skyldes hans manglende tillid til min linje i en række politiske sager. En række medlemmer af Forretningsudvalget foreslog en orlov – men det var magtpåliggende for Jakob, at jeg skal gå helt af som næstformand nu”, skriver Støjberg.

Der har tirsdag aften været krisemøde i Venstres forretningsudvalg. Ifølge TV2 var eneste punkt på dagsordenen en “afklaring af opbakning til formandens linje samt konsekvenser heraf”.

Ellemann har meldt ud, at Venstre vil bakke op om en mulig rigsretssag mod Støjberg i sagen om instruksen om adskillelse af asylpar, såfremt der findes grundlag for det. Inger Støjberg skrev mandag på Facebook, at hun er “helt uenig” i den holdning.

Tirsdag skriver hun:

“Det kommer som en overraskelse, at det er endt her, og at Jakob har bedt mig om at gå af som næstformand. Jeg havde gerne set det anderledes. Men sådan er det. Jeg har været medlem af Venstre i hele mit voksne liv, og jeg har kæmpet dag og nat for, at Venstre står så stærkt som muligt. Jeg elsker Venstres bagland og har fået ufattelig mange gode oplevelser”.

Det fremgår ikke, om Støjberg forbliver medlem af partiet.

Uenighed

Forretningsudvalget i Venstre er en af de mest magtfulde instanser i partiet, hvori både folketingsprofiler, borgmestre og øvrige dele af baglandet sidder med.

Sagen omhandler den instruks, som i februar 2016 blev udstedt af Udlændinge- og Integrationsministeriet med Inger Støjberg som minister. Den fik Udlændingestyrelsen til – i strid med loven – at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Instruksen blev i 2017 betegnet som ulovlig af Folketingets Ombudsmand. En adskillelse ville nemlig kræve en individuel vurdering af hvert enkelt par. Instruksen om at adskille asylpar var klart ulovlig, konkluderede også Instrukskommissionen i sin delberetning. Den kom tidligere i december.

Derudover blev det konkluderet, at Støjberg blev advaret om ulovligheden, og at Folketinget efterfølgende blev vildledt om forløbet. Kommissionen har dog ikke fundet beviser for, at den daværende minister gav en direkte ordre om at bryde loven.

Det er ikke første gang, der er uenigheder mellem Støjberg og Ellemann. Blandt andet skrev hun tidligere på året, at debatten om sexkrænkelser var ved at gå for vidt. Efterfølgende lagde Ellemann selv et opslag op, hvor han blandt andet skrev, at man skulle udtrykke sig varsomt i debatten.

Ikke mere tillid

Samarbejdet mellem formand og næstformand er uoprettelig brudt sammen, forklarer Venstres Forretningsudvalg i en skriftlig udtalelse ovenpå det ekstraordinære udvalgsmøde. På vegne af udvalget skriver Peter Gæmelke, Stephanie Lose og Jens Ive, at tilliden er væk.

– Vi må konstatere, at der igennem længere tid har været vanskeligheder med samarbejdet mellem Venstres formand og Venstres næstformand, og der er ikke længere tillid mellem de to. Derfor er samarbejdet uopretteligt brudt sammen.

Flertallet, stort forlyder det, i udvalget bakker desuden op om formanden og også om formandens linje i den aktuelle sag om instrukskommisionen, der begyndte hele kattepinen i partiet.

– Et stort flertal i Forretningsudvalget bakker Venstres formand op og har besluttet at bede Inger Støjberg om at trække sig som næstformand for partiet, og efterfølgende har hun meddelt, at hun trækker sig. Forretningsudvalget konstaterer også, at der ikke er tale om en generel politisk uenighed mellem de to, skriver udvalgets talspersoner.

Del din kommentar