Skip to main content

Stor gletsjer truer med at kollapse

250.000 kubikmeter is er i risiko for at bryde væk fra Mont Blanc på grænsen mellem Frankrig og Italien.

Mont Blanc eller Monte Bianco er med sine 4810 meter det højeste bjerg i Alperne. (Arkivfoto) Foto: Denis Balibouse/Reuters

Mont Blanc eller Monte Bianco er med sine 4810 meter det højeste bjerg i Alperne. (Arkivfoto) Foto: Denis Balibouse/Reuters

To veje på den italienske side af Mont Blanc er blevet lukket på grund af fare for, at dele af en gletsjer kan kollapse.

De lokale myndigheder, som står for sikkerheden på bjerget, advarer således om mulige laviner på gletsjeren Planpincieux, der ligger på den østlige hældning af Grandes Jorasses-toppen.

Artiklen fortsætter under videoen

Omkring 250.000 kubikmeter is er i risiko for at bryde væk. Det rapporterer det italienske nyhedsbureau Ansa ifølge nyhedsbureauet dpa.

– Disse fænomener viser gang på gang, hvordan bjerget gennemgår en periode med store ændringer på grund af klimaforandringer, og derfor er det meget sårbart, siger Stefano Miserocchi.

Han er borgmester i den lille italienske by Courmayeur, der ligger for foden af Mont Blanc.

Den italienske forskningsenhed Fondazione Montagna Sicura har overværet gletsjeren Planpincieux siden 2013.

Højeste i Alperne

Mont Blanc eller Monte Bianco er med sine 4810 meter det højeste bjerg i Alperne. Det ligger på grænsen mellem Frankrig og Italien.

Flere steder i Europa sker klimaforandringerne så langsomt, at det kan være svært at se. Men omkring Mont Blanc har sporene sat sig.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Isen, der ligger oppe i bjergene året rundt, smelter hurtigere end normalt. Og når det sker, forsvinder “limen”, der holder det hele sammen.

Store nedfald

Forskere registrerer ofte store nedfald af klippestykker i områder, hvor kun få mennesker kommer.

Men sommetider går det ud over de mere etablerede stier, og en klatrerute, som typisk nye bjergbestigere bruger, blev hårdt ramt sidste år.

Nedfaldne klipper har altid forekommet i Alperne. Men forskerne oplever altså, at de varmere temperaturer i området fremskynder processen.

Del din kommentar