Stor millionsvindel: “Kendte” vil narre dig

Omfanget af investeringssvindel på nettet er i voldsom vækst, viser ny opgørelse. Det er først og fremmest mænd, der går i fælden. Facebook beder danskerne om hjælp med at fange svindlere.

Udgivet Opdateret

Klaus Riskær Pedersen har med succes investeret en halv milliard kroner i en investeringsplatform, der skal hjælpe forgældede danskere. Cykelkongen Bjarne Riis har skudt 500 millioner kroner i en lovende bitcoininvesteringsplatform, og skuespilleren Nikolaj Coster-Waldau tjener millioner på valutahandel.

De kendte viser vejen mod rigdom og velstand, og masser af danskere følger deres gode eksempler og investerer gladelig penge i bitcoins og værdipapirer i jagten på den store gevinst.

Artiklen fortsætter under videoen

Problemet er bare, at det hele er fup og svindel udtænkt af it-kriminelle, der lægger falske artikler ud på de sociale medier, hvor stribevis af kendisser fortæller om deres vellykkede investeringer – og anbefaler ’almindelige’ mennesker at følge trop. Det skriver Politiken lørdag.

I galleriet over artiklen kan du se flere eksempler på svindlen

Det virker rent faktisk

Og fupnumrene lykkes i stor stil. I år har netsvindlere franarret danskerne flere penge i investeringssvindel end nogensinde før.

Alene i årets første 9 måneder har it-kriminelle forsøgt sig med investeringssvindel for godt 94 millioner kroner i Danmark og er sluppet af sted med et samlet udbytte på 47 millioner kroner, viser beregninger fra bankernes brancheorganisation, Finans Danmark.

Støt stigende

Til sammenligning blev den samlede investeringssvindel opgjort til 60 millioner kroner i samme periode sidste år, hvor de faktiske tab skønsmæssigt nåede 34 millioner kroner.

– Selv om de her tal skal tages med visse forbehold, er der ingen tvivl om, at investeringssvindel i mange former og varianter er i stigning, og det er der al mulig grund til at advare mod, siger Finans Danmarks digitaliseringsdirektør, Michael Busk-Jepsen.

– Bliver du lovet en sikker investering, et garanteret afkast og en kæmpe fortjeneste, jamen så bør du være skeptisk, og er du bare det mindste i tvivl, så lad for guds skyld være med at slippe dine penge, siger han til Politiken.

De samlede tal for omfanget af investeringssvindel er baseret på indberetninger fra en række af landets pengeinstitutter. På den baggrund har Finans Danmark udregnet et skønnet akkumuleret tal for hele branchen.

Tendensen er ikke til at tage fejl af: Investeringssvindel er i kraftig vækst, hvilket også er analysen i Danske Bank , der har noteret en massiv overvægt af mænd i bunken af sager.

Powered by Labrador CMS