Stor svensk sag trækker tråde til Danmark

Ifølge svenske myndigheder er danskere involveret i sag om milliardsvindel med mobiltelefoner, der blandt andet er blevet afsat til danske firmaer

Den omvendte betalingspligt blev indført i Danmark og de fleste EU-lande efter omfattende svindel med mobiltelefoner, men bliver først indført i Sverige fra april 2021. Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Citathistorie: Information.

En svensk sag om svindel med mobiltelefoner for to milliarder kroner trækker tråde til Danmark. Ifølge de svenske myndigheder har danskere været involveret i svindelsagen, og en person med dobbelt dansk-svensk statsborgerskab er tiltalt i sagen, skriver Dagbladet Information og Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

Den dansk-svenske statsborger er blandt andet tiltalt for hvidvask og groft skattesvig. Svindlen er sket ved en såkaldt momskarrusel med telefonerne. Den svenske statskasse er blevet unddraget et milliardbeløb på mobiltelefoner, der er importeret til Sverige og derefter videreeksporteret til blandt andet Danmark med henblik på at unddrage den svenske statskasse for momsen på telefonerne.

– I store svindelsager sørger man for, at varerne handles gennem flere lande. Det gør man for at maskere det, og fordi man ved, at det internationale kontrolsamarbejde ikke er særligt effektivt, siger Søren Engers Pedersen, momsdirektør hos revisionshuset Baker Tilly.

Krav afvist og anket

Det svenske skattevæsen har rejst et krav på 175 millioner kroner mod en af verdens største distributører af mobiltelefoner, firmaet Brightstar, for at have vendt et blindt øje til eller medvirket til den formodede svindel med mobiltelefoner. Brightstar har afvist og anket kravet.

Det svenske efterforskningsmateriale viser, at personer, der var ansat i Brightstar, købte og videresolgte mobiltelefoner fra et firma, der var centralt i den formodede svindel. Dette firma var etableret med en c/o-adresse i en frisørsalon i den svenske by Halmstad og havde ifølge seneste regnskab ingen omsætning, men fik alligevel eksklusivaftale med Brightstar i Sverige om at levere mobiltelefoner.

Blandt andre indgik Brightstars danske landechef i dialog med direktøren i firmaet med c/o-adresse i frisørsalonen.

Omfattende eksport

Ifølge de dokumenter, som den svenske anklagemyndighed har fremlagt i forbindelse med tiltalerne, var der en omfattende eksport fra Sverige til Danmark af Apple-produkter, der oprindeligt var indkøbt i Albanien og Slovakiet og importeret til Sverige.

Danske firmaer, der aftog telefoner fra Brightstar, afviser at have kendt til den formodede svindel. Direktøren for Hifihandel ApS, Jonathan Schrøder, fortæller, at Hifihandel ApS oplevede at blive sendt videre til firmaet i frisørsalonen, da de kontaktede Brightstar for at købe telefoner.

– Det undrede mig selvfølgelig lidt, men igen det er jo sådan noget, som sker, siger han.

Stort navn

I Danmark stod Brightstar som sælger af produkterne, der blandt andet også blev afsat til mobil- og elektronikdistributøren Wortmann Nordics i Padborg i Sønderjylland.

– Brightstar er en af verdens fem største distributører af mobiltelefoner, som vi har haft som en mangeårig pålidelig partner. Det er en sag, som vi tager alvorligt, siger Marco Brüning, der er administrerende direktør i Wortmann Nordics Aps. Firmaet vil nu overveje, om samarbejdet med Brightstar skal fortsætte.

Den form for momssvindel med mobiltelefoner har været kendt i årtier og er ikke umiddelbart mulig i Danmark, hvor der er indført omvendt betalingspligt på momsen. Det betyder, at det er køberen af telefonerne, der skal afregne momsen med skattemyndighederne. Den omvendte betalingspligt blev indført i Danmark og de fleste EU-lande efter omfattende svindel med mobiltelefoner, men bliver først indført i Sverige fra april 2021.

Det er – finanspolitisk selvmord, at Sverige så længe har stået alene uden omvendt betalingspligt på moms på mobiltelefoner, siger professor ved Boston University Richard Ainsworth, der er ekspert i momssystemer og momssvig.

– Det er at gå ud i en snestorm med bukserne nede. Der er ingen omkostninger ved at indføre omvendt momsafregning, og det har vist sig 100 procent effektivt til at stoppe denne form for svindel i EU, siger Richard Ainsworth.

I Danmark svarer Skattestyrelsen, at man ikke kan udtale sig om konkrete sager, men – er bekendt med det svenske sagskompleks og bistår de svenske myndigheder i det omfang, der er brug for det.

Powered by Labrador CMS