Skip to main content

Stort fald i nordisk corona-tal

Efterslæb fra weekenden kan være forklaringen.

Antallet af døde smittet med coronavirus i Norden er ikke steget meget – men lad ikke tallet snyde. Foto: Scanpix

Antallet af døde smittet med coronavirus i Norden er ikke steget meget – men lad ikke tallet snyde. Foto: Scanpix

10. Så mange er registreret døde smittet med coronavirus siden søndag, fremgår det af seneste opgørelse, der gælder frem til mandag tidlig morgen.

Dermed er det samlede antal døde, der kan relateres til coronapandemien, i de fem nordiske lande oppe på 4766.

Inden det lave tal – stigningen fra lørdag til søndag var eksempelvis 38 – fører til jublen, bør det nævnes, at det lave tal sandsynligvis skyldes forsinket indberetning fra Sverige. Det har været gennemgående, at weekendernes dødstal først er blevet registreret senere.

Hverken Færøerne eller Grønland har endnu registreret dødsfald relateret til sygdommen covid-19.

Tallene

Sverige har i lang tid ligget markant over de øvrige nordiske lande, hvad angår dødsfald relateret til coronavirus – og antal smittede. Vor naboland har haft en noget mere lempelig tilgang til krisen, og skoler, restauranter og lignende har været åbent under hele krisen.

Resten af nordens lande har været særdeles lukket og er i øjeblikket i gang med kontrolleret genåbning af samfundsfunktioner. I de fem lande, der udgør Norden, er der et samlet befolkningstal på 27,3 millioner.

Men fordi der er så stor forskel i landenes indbyggertal er det svært at sammenligne totale dødstal. Derfor er det lettere at bruge dødstal per 100.000 indbyggere. Det tager naturligvis ikke højde for sociale og demografiske forskelle.

Det samlede antal dødsfald i Norden svarer til 17,4 per 100.000 indbyggere. I Danmark er de 547 døde, der har været smittet med coronavirus.

Værre end Italien

På de seneste 24 timer (til klokken 05 mandag) er antallet af nye døde i Sverige fem. De kan tilføjes til de i forvejen 3674 døde. Dermed er landets dødsstatistik skræmmende læsning endnu. 36 ud af 100.000 svenskere er døde, mens de har været smittet – alt efter opgørelsesmetoden.

Til sammenligning er 100.000-tallet i Danmark 9,4. I Finland 5,4. Norge? 4,3. Island, der stadig har noteret blot 10 dødsfald, er tallet stadig 2,7 per 100.000.

Sveriges dødsstatistik er ifølge Financial Times et af verdens hårdest ramte – rent sundhedsmæssigt. Dødstallet er nu så højt per million indbyggere, at det faktisk overstiger Italien, der anses som at være coronavirus’ europæiske arnested.

Del din kommentar