Støtter ikke regeringens forslag til minklov

Manglende lovgrundlag i minksag presser regeringen, der vil forbyde hold af mink frem til 31. december 2021.

Udgivet Opdateret

Som regeringens lovforslag om mink er i øjeblikket, kan Venstre ikke støtte det.

Sådan lyder det fra gruppeformand Karsten Lauritzen (V) under førstebehandlingen af lovforslaget.

– For at sige det lige ud og kort: Det lovforslag, vi førstebehandler i dag, er et stykke makværk og ikke en anstændig behandling af hverken avlere eller følgeerhverv.

– Så på det nuværende grundlag og med det nuværende forslag kan Venstre ikke støtte det, siger Lauritzen i Folketingssalen.

Med lovforslaget vil regeringen forbyde hold af mink i Danmark frem til 31. december 2021.

Fuld erstatning

Onsdag i sidste uge besluttede regeringen, at alle mink – raske som syge – i Danmarks skal slås ned, da der er fundet mutationer af covid-19 i mennesker spredt fra mink.

Det er dog efterfølgende kommet frem, at regeringen ikke har haft lovgrundlaget på plads i forhold aflivningen af alle mink.

– Vi kan meget i Folketinget, men vi kan ikke lovgive de millioner af døde mink til live, siger Lauritzen.

– Derfor handler det for os i Venstre om at sikre avlerne og deres familie deres erstatning og levebrød, som de er blevet frarøvet af en ulovlig ordre fra regeringen.

– Derfor arbejder vi i Venstre for, at der kommer en fuld og hel erstatning. Vi håber på, at lovforslaget bliver forbedret i et omfang, hvor vi kan se os selv i det, siger Lauritzen.

Han henviser til, at Folketingets partier siden mandag har forhandlet om erstatning til minkavlerne.

Heller ikke Dansk Folkeparti kan stemme for lovforslaget, som det ser ud nu.

Kan give fængselsstraf

Regeringen ønskede en hastebehandling af lovforslaget, men det afviste blå blok hurtigt. Derfor fremsatte regeringen tirsdag i denne uge lovforslaget, og den skal ikke regne med hastværk i processen. Det siger Lauritzen.

Fødevareordfører Anders Kronborg (S) mener, at Folketinget burde kunne være færdig med lovbehandlingen i næste uge, hvis der er “politisk vilje for det”, som han formulerer det.

Der vil med lovforslaget blive forbudt at føre mink ind og ud af Danmark, føre mink mellem minkfarme og tilføre nye mink til dyrehold.

Loven tæller ikke zoologiske haver, cirkus eller privatejede mink, så længe man har maksimalt fem mink.

En overtrædelse af loven vil kunne give bøde eller fængsel op til seks måneder.

Med loven i hånden vil myndighederne med politiets hjælp kunne tvinge sig adgang til minkfarme.

Lovforslaget inkluderer også at åbne for erstatning til de minkfarme, der skal slå deres dyr ned.

Desuden fremgår det, at man med lovforslaget lægger op til, at minkavlerne får erstatning svarende til ekspropriation. Altså erstatning for tvangsovertagelse fra statens hånd.

Fødevareminister i modvind

Den seneste uge har fødevareminister Mogens Jensen været i vælten, fordi det kom frem, at der ikke var lovhjemmel til at kræve, at alle min skulle slås ned.

Fødevareminister Mogens Jensen siger til TV2 News, at han ikke var orienteret om, at der ikke var lovhjemmel til at aflive mink, da regeringen meldte det ud på et pressemøde.

– Jeg er ikke på det pressemøde orienteret om, at vi ikke har lovhjemmel. Det bliver jeg først senere på ugen, siger ministeren.

Det omtalte pressemøde fandt sted onsdag i sidste uge.

Her fortalte regeringen og sundhedsmyndighederne, at der blandt mink var konstateret mutationer af coronavirus, som kun reagerer svagt på antistoffer. Det kan betyde, at en kommende vaccine i værste fald vil være mindre effektiv.

Minksagen dag for dag

* 17. juni: Der bliver for første gang konstateret coronasmitte hos mink i en besætning i Hjørring. Dyrene bliver ud fra et forsigtighedsprincip aflivet.

* 19. juni: Statens Serum Institut bekræfter, at den coronavirus, der er fundet på minkfarmen i Hjørring, er den samme, som der er fundet hos minkavlere og coronasmittede på et lokalt plejehjem.

* 20. juni: Der konstateres coronasmitte på endnu en minkfarm i Nordjylland Minkene aflives.

* 1. juli: Der konstateres coronavirus på en tredje nordjysk minkfarm, hvor dyrene aflives.

* 7. juli: Regeringen ændrer strategi og beslutter, at smittede minkbesætninger ikke skal aflives. I stedet skal overvågning af smitten øges, og medarbejdere på farmene skal iføre sig værnemidler.

* 14. august: Der konstateres coronavirus på en fjerde nordjysk minkfarm. Dyrene skal ikke aflives, men farmens indhegning styrkes, og minkavlerne skal løbende tjekke, at ingen mink løber væk.

* 12. september: Antallet af coronaramte minkfarme stiger til 13.

* 20. september: Fødevarestyrelsen begynder at foretage uanmeldte kontrolbesøg på landets minkfarme.

* 1. oktober: 41 farme er smittede, og 20 farme er under mistanke. For første gang konstateres der også virus på en minkfarm på Læsø. Regeringen ændrer igen strategi og beslutter at aflive op mod en million mink på 100 farme.

* 7. oktober: Smitten bredt sig til 51 minkfarme – for første gang også til en farm i Midtjylland.

* 8. oktober: Der indgås en aftale om kompensation for aflivede mink. Aflivning af nu i alt 150 minkbesætninger kan dermed begynde – herunder både smittede farme og farme i en radius af 7,8 kilometer.

* 13. oktober: Fødevarestyrelsen præciserer, at minkavlerne kan deltage i aflivningen af deres egne mink.

* 16. oktober: Coronasmitten har spredt sig til over 100 minkfarme.

* 30. oktober: En række minkfarme, der har været ramt af corona, får lov at beholde dyr, der igen er raskmeldte, beslutter Fødevareministeriet.

* 31. oktober: 191 minkfarme er ramt af smitte, og 209 farme er inden for en sikkerhedsradius. Dermed skal hver tredje minkfarm i Danmark aflives.

* 2. november: Minkavlere og fødevareminister holder møde, efter problemer med aflivning hvor døde mink blev smidt på jorden på grund af mangel på containere.

* 4. november: Statsminister Mette Frederiksen (S) oplyser, at alle Danmarks cirka 15 millioner mink skal aflives, fordi coronavirus er muteret blandt mink og har spredt sig til mennesker – og mutationen kan bringe vaccine i fare.

* 5. november: Myndighederne indfører restriktioner i syv nordjyske kommuner for at inddæmme muteret coronavirus.

* 6. november: Statens Serum Institut oplyser, at der er fundet fem forskellige minkvarianter af corona. I alt 214 personer har været smittet med dem. Kun mutationen cluster 5 er tilsyneladende problematisk. Den har 12 personer været smittet med – de kendte tilfælde er fra august.

* 7. november: Storbritannien indfører rejseforbud for alle, der rejser fra Danmark, på grund af coronaudbrud blandt danske mink.

* 8. november: Regeringen har ikke hjemmel i lovgivningen til at aflive mink i Danmark, der hverken er smittede eller inden for en sikkerhedsradius, skriver Berlingske. Regeringen svarer, at man fremsætter forslag om hastelov tirsdag.

* 9. november: Blå blok når til enighed om, at man ikke vil støtte den hastelov, som skal give regeringen lovhjemmel til at aflive alle danske mink.

* Regeringen beklager uklar kommunikation om manglende lovhjemmel.

* Antallet af smittede farme er steget til 229. Heraf er 102 aflivet. Yderligere 32 minkfarme er under mistanke for smitte.

* Landbrug & Fødevarer kritiserer Fødevarestyrelsens aflivning af mink og kalder den dyremishandling. Dyrenes Beskyttelse vil politianmelde eksempler på fejlagtig aflivning.

Kilde: Ritzau

Powered by Labrador CMS