Sund mad? Det bliver svært

Der bliver lavet mindre mad fra bunden, og derfor skal børnene have lidt hjælp, hvis de skal kunne kende sunde måltider fra de mindre lødige i fremtiden.

Udgivet Opdateret

De daglige indkøb står færdigpakkede foran hoveddøren og skal bare bæres ind i køleskabet.

Madlavningen er baseret på den ugentlige forproducerede madplan. Og på de dovne dage skal det færdige måltid bare varmes fra pakken eller serveres dampende varm fra bakken.

Artiklen fortsætter under videoen

Hvis dine børn ikke aner, hvor maden kommer fra, så er det sådan set ikke så underligt. Og i fremtiden får de kun hårdere odds for at kende skidt fra kanel.

Bekymrende tendens

I 2015 ønskede 22 procent af danskerne af lave mad fra bunden, men nu er det tal faldet til 13 procent, viser en undersøgelse fra Karolines Køkken.

– Det, som bekymrer os madører, er, at flere og flere vurderer, at der ikke er grund til at lave mad. Der er så mange velsmagende og nemme løsninger, som ikke er voldsomt dyre, siger Tove Færch, som er leder af Karolines Køkken.

Det kan betyde, at familiens yngste aldrig får en basal oplæring i, hvor råvarerne kommer fra, eller hvordan de ser ud, når de ikke er skyllede og pakket i plastik.

– Man risikerer en manglende forståelse for, hvordan tingene bliver produceret, hvad der er i sæson – og hele fornemmelsen af fra jord til bord, fortæller Tove Færch.

Madlavning kan være kvalitetstid

Tid er blevet vores fornemste valuta, og den tid, der spares på madlavningen, kan bruges på kvalitetstid med familien.

Men Tove Færch mener ikke, du behøver at skelne mellem de to. Involver i stedet familien i madlavningen – og også i opvasken.

– Så giver du dem også en forståelse for det arbejde og den kærlighed, der ligger i måltidet, siger hun.

Tove Færch råder også til, at I kigger på varedeklarationer sammen for at give børnene et indblik i, hvordan maden er stykket sammen – og hvad man kan navigere efter.

Vigtigt at sætte tidligt ind

Vidensråd for Forebyggelse konkluderer i rapporten “Fremme af sunde mad- og måltidsvaner blandt børn og unge”, at hvis børn og unge får sunde mad- og måltidsvaner i barndommen, er det med til at fremme og bevare et godt helbred livet igennem.

– De sunde madvaner medvirker til at forebygge overvægt og svær overvægt og dertilhørende alvorlige komplikationer på både kortere og længere sigt samt forebygger huller i tænderne, konkluderer forskerne i rapporten.

I hjemmet er de effektive indsatser, at du sikrer nem adgang til sunde madvarer. Det vil sige, at det nemme valg, når barnet kommer hjem fra skole, ikke skal være at gribe ud efter en chokoladekiks, men en banan.

Derudover skal der skabes gode sociale rammer for familiemåltiderne derhjemme. Og så skal du som forælder fremstå som en god rollemodel i forhold til måltidshyppighed, madpraksis og -præferencer, råder forskerne.

Powered by Labrador CMS