Sviner eks-konge: -Uværdigt

Ekskonge Juan Carlos' farvel til Spanien efterlader monarkiet i en udsat position, mener venstrefløjsleder.

Spaniens tidligere konge Juan Carlos har forladt landet. (Foto: Philippe DESMAZES / AFP)
Udgivet Opdateret

Med sin beslutning om at forlade Spanien har tidligere konge Juan Carlos efterladt landets kongehus i en udsat position.

Det mener Spaniens vicepremierminister, den venstreorienterede Pablo Iglesias.

– Juan Carlos de Borbons flugt til udlandet er en uværdig handling fra en tidligere statsleder, og det efterlader monarkiet i en meget udsat position, skriver Iglesias på Facebook mandag.

Pablo Iglesias er leder af partiet Podemos, som er del af den regerende koalition.

Ifølge lokale medier er Juan Carlos allerede rejst ud af Spanien til en ukendt destination.

Spaniens vicepremierminister, Pablo Iglesias, er ikke imponeret over, at den tidligere konge Juan Carlos har valgt at forlade landet på et tidspunkt, hvor han er udsat for beskyldninger om at have modtaget bestikkelse. (Arkivfoto). Foto: Susana Vera/Reuters
Spaniens vicepremierminister, Pablo Iglesias, er ikke imponeret over, at den tidligere konge Juan Carlos har valgt at forlade landet på et tidspunkt, hvor han er udsat for beskyldninger om at have modtaget bestikkelse. (Arkivfoto). Foto: Susana Vera/Reuters

Den portugisiske tv-station TVI24 og en portugisisk avis rapporterer, at Juan Carlos befinder sig i det fashionable Cascais nær Lissabon, men det er ikke bekræftet fra officiel side.

Juan Carlos meddelte mandag, at han ville gå i eksil for at beskytte kongehuset, efter at der er rettet korruptionsbeskyldninger mod ham.

Pablo Iglesias mener ifølge sit opslag, at den 82-årige ekskonge bør svare på beskyldningerne i Spanien.

Han tilføjer desuden, at en demokratisk regering ikke kan acceptere handlinger, som underminerer monarkiet.

Jordi Sanchez, der er en af flere politiske ledere fra Catalonien, som er idømt fængselsstraf for at have deltaget i regionens mislykkede forsøg på løsrivelse i 2017, fremhæver på Twitter, at han fortsat holdes indespærret på grund af flugtrisiko.

Han opfordrede derfor Spaniens højesteret til at tilbageholde den tidligere konges pas efter mandagens overraskende melding fra kongehuset.

– Hvor er retfærdigheden henne i Spanien?, skriver han i et tweet.

Det konservative Partido Popular, som er det største oppositionsparti, udtrykker derimod respekt for Juan Carlos’s beslutning og takker ham for sit afgørende bidrag gennem fire årtier til at forvandle Spanien til et demokratisk retssamfund.

Et blandet ry

Juan Carlos har haft et blandet ry som konge af Spanien, og har ikke altid nydt stor opbakning blandt befolkningen. Særligt i de senere år har opbakningen til Juan Carlos og kongefamilien generelt været haltende.

Hans datter prinsesse Cristina og hendes mand har været anklaget for skattesnyd, hvilket har øget fokus på den royale families finanser.

Det var en årelang efterforskning og prinsessen blev frifundet med en bøde i 2017. Anderledes gik det for hendes mand og den tidligere konges svigersøn, Iñaki Urdangarín, som blev dømt til seks år og tre måneders fængsel.

Tilliden til den tidligere spanske konge fik endnu et dyk, da Spanien var tæt på et økonomisk kollaps i 2012. Her blev Juan Carlos set på en hemmelig jagttur til Botswana i Afrika for at skyde elefanter, og det faldt ikke i god jord hos befolkningen.

Han vandt ellers stor indpas i spaniernes hjerter, da han i 1975 satte sig på tronen. Her var han klar med en række reformer til gavn for det spanske folk, og var således også med til at gøre Spanien til et demokratisk land efter diktatoren Francisco Francos død.

Juan Carlos blev gift med dronning Sofia i 1962, og parret har sammen tre børn: kong Felipe, prinsesse Elena og prinsesse Cristina.

Powered by Labrador CMS