Skip to main content

Synet får folk til at ringe til vagtcentral

Bekymrede borgere ringer 1812 helt uden grund

Når svanen basker på isen, bliver folk bekymrede for, om den er ok. Det er den for det meste. Foto: Henning Bagger/Scanpix

Når svanen basker på isen, bliver folk bekymrede for, om den er ok. Det er den for det meste. Foto: Henning Bagger/Scanpix

På én weekend modtog Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 knap 60 henvendelser fra borgere, der alle var bekymrede for det samme. De havde set en svane og mente, at den måtte være frosset fast på isen. Og hvad skal man så gøre?

Hvis man ser en enlig svane sidde helt stille på isen en vinterdag, så er det vigtigste faktisk, at man ikke forstyrrer den. Fuglen er højst sandsynligt i gang med at spare på energien, indtil vejret bliver mildere og den får bedre adgang til maden under isen, siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse, i en pressemeddelelse.

Svanen sidder ikke fast

Ifølge Dyrenes Beskyttelse er det helt normalt, at de får opkald fra bekymrede borgere, når temperaturen ryger under nul grader, og søer og åer begynder at fryse fast.

Det er nemlig ikke alle svaner, der forlader Danmark i de kolde perioder. Dyrenes Beskyttelse skriver i pressemeddelelsen, at de fleste danske knopsvaner bliver i Danmark. Nogle søger ud til fjorde og kyster, mens andre holder til i søer og moser.

Her møder de bekymrede borgere, der tror, at de er frosset fast. Det er de altså bare ikke.

Det sker ikke

1812 har i januar måned i 2021 modtaget i alt 69 opkald fra borgere, der var bekymret for en svane i frostvejr.

Svanen lider også lidt under, at den er bygget til at flyve og flyde, og derfor har den problemer på isen, den ikke ville have normalt.

– Når folk ser en svane, der basker vildt ude på isen, så tænker de som regel, at fuglen er i nød. Men det er sjældent tilfældet. Den er bare ligesom Bambi på glatis og i stedet for at gå, så basker og skraber den sig vej over isen. Svaner fryser kun fast, hvis de er svækkede af andre årsager end kulde. Det derfor selvfølgelig vigtig fortsat at ringe 1812, hvis man er bekymret for om en svane er i nød, siger Michael Carlsen i pressemeddelelsen.

Del din kommentar