Skip to main content

Syv vigtige hygiejneregler i køkkenet

Der kan være masser af bakteriebomber i vores køkkener. Måske fordi vi ikke er opmærksomme på dem.

De fleste af os er opmærksomme på god køkkenhygiejne. Men der kan være noget vi glemmer . Klik videre for at se, hvad det kan være. Foto: Scanpix.
De fleste af os er opmærksomme på god køkkenhygiejne. Men der kan være noget vi glemmer . Klik videre for at se, hvad det kan være. Foto: Scanpix.
Husk at tjekke temperaturen i dit køleskab. Den må aldrig overstige fem grader. Klik videre for flere oplysninger. Foto: Scanpix/
Husk at tjekke temperaturen i dit køleskab. Den må aldrig overstige fem grader. Klik videre for flere oplysninger. Foto: Scanpix/
Når det gælder tilberedning af frostvarer, er det vigtigt at følge anvisningerne på emballagen. Også når det gælder grøntsager. Klik videre for flere oplysninger. Foto: Scanpix
Når det gælder tilberedning af frostvarer, er det vigtigt at følge anvisningerne på emballagen. Også når det gælder grøntsager. Klik videre for flere oplysninger. Foto: Scanpix
Sørg for hyppig udskiftning af viskestykker, karklude og svampe. De kan være rene bakteriebomber. Ikke mindst når de er fugtige. Klik videre for flere oplysninger. Foto: Scanpix
Sørg for hyppig udskiftning af viskestykker, karklude og svampe. De kan være rene bakteriebomber. Ikke mindst når de er fugtige. Klik videre for flere oplysninger. Foto: Scanpix
Lad ikke rester køle af på køkkenbordet. De skal i køleskabet med det samme. Klik videre for flere oplysninger. Foto: Scanpix
Lad ikke rester køle af på køkkenbordet. De skal i køleskabet med det samme. Klik videre for flere oplysninger. Foto: Scanpix
Gå aldrig på kompromis med tilberedningstiden, når det gælder fjerkræ, svinekød og hakket kød. Det må ikke serveres rødt. Vi ved alle, at fjerkræ, svinekød og hakket kødprodukter skal koges, indtil der ikke er noget lyserødt kød tilbage, og safterne løber klar.
Gå aldrig på kompromis med tilberedningstiden, når det gælder fjerkræ, svinekød og hakket kød. Det må ikke serveres rødt. Vi ved alle, at fjerkræ, svinekød og hakket kødprodukter skal koges, indtil der ikke er noget lyserødt kød tilbage, og safterne løber klar.
Sørg for at organisere dit køleskab. Råt kød skal altid placeres nederst så det ikke kan dryppe på andre fødevarer. Klik videre for flere oplysninger. Foto: Scanpix
Sørg for at organisere dit køleskab. Råt kød skal altid placeres nederst så det ikke kan dryppe på andre fødevarer. Klik videre for flere oplysninger. Foto: Scanpix
Husk der er forskel på ‘best inden’ og ‘skal anvendes inden’. Mens førstnævnte blot er vejledende, må sidstnævnte ikke overskrides. Foto: Scanpix.
Husk der er forskel på ‘best inden’ og ‘skal anvendes inden’. Mens førstnævnte blot er vejledende, må sidstnævnte ikke overskrides. Foto: Scanpix.

Mon ikke de fleste af os er er klar over, at god køkkenhygiejne er enormt vigtig. Altså, at overflader, borde samt skærebrættet og så videre skal holdes rene. Det samme gælder knive og alle de andre remedier, vi benytter ved madlavningen.

Artiklen fortsætter under videoen

Men der findes faktisk andre ting og faktorer i køkkenet, der kan udvikle sig til egentlige bakteriebomber og som nemt kan glemmes eller  overses, under de daglige rutiner. Måske fordi vi slet ikke er klar over risikoen.

Over artiklen kan man se eksempler fra Good housekeeping  på nogle af disse. 

En typisk fejl når det kommer til god køkkenhygiejne, er, at vi opfatter nogle flader i køkkenet som rene, uden de nødvendigvis er det.

For eksempel er der mange, som også opfatter vasken og vandhanen som rene, for det er jo der, vi renser andre ting. Men de skal altså stadig rengøres ofte, for der kan sidde masser af skidt på blandt andet armaturet. Det rører man jo ved, hver gang man har beskidte hænder og vil vaske dem.

I det hele taget er hyppig håndvask vigtig. For netop via hænderne er risikoen for at ‘samle’ bakterier op og videreføre dem til andre steder eller madvarer i køkkenet stor.

En anden vigtig ting, man skal tænke over, når det kommer til god køkkenhygiejne, er sygdom. Er man sløj eller er der problemer med maven, er det en rigtig god ide helt at holde fingrene fra køkkenet.

Tænk også på, at det ikke kun i professionelle køkkener, man skal holde grønt og kød adskilt på grund af jordbakterier. Det gælder også hjemme i privaten.

Del din kommentar