Skip to main content

Tilbagekaldt håndsprit er blot kosmetik

Miljøstyrelsen har påbudt Normal-kæden at tilbagekalde et produkt, der er solgt under falsk præmis.

Kosmetik-gel solgt som hånddesinfektion … Den dur ikke, så nu kaldes det tilbage. Klik videre og se produktet på næste foto. Foto: Scanpix
Kosmetik-gel solgt som hånddesinfektion … Den dur ikke, så nu kaldes det tilbage. Klik videre og se produktet på næste foto. Foto: Scanpix
Elina 2 in 1 Hygiejne gel Aloe-Vera. Foto: Normal
Elina 2 in 1 Hygiejne gel Aloe-Vera. Foto: Normal

Næppe har vi i Danmark beskæftiget os så meget med håndsprit og -desinfektion, som i forbindelse med coronaviruspandemien. Af samme grund holder Miljøstyrelsen et vågent øje med de forskellige udbyderes produkter.

Det har nu fået styrelsen til at skride til handling over for butikskæden Normal, der har solgt kosmetik under lovprisning af, at det samtidig har haft desinficerende sidegevinst. Indholdet af sprit er dog så lavt, at det ikke batter noget, oplyser Miljøstyrelsen, der har påbudt Normal at kalde produktet tilbage.

– Virksomheden har solgt et kosmetisk produkt, hvor virksomheden anpriser og har mærket produktet som hånddesinfektion. Kosmetikprodukter må ikke markedsføres med anprisninger om desinficerende egenskaber, siger kontorchef i Miljøstyrelsen Kim Holm Boesen i en pressemeddelelse.

Miljøstyrelsen har derfor vurderet, at produktet sælges som vildledende – derfor er det ikke overraskende ulovligt. Produktet skal omgående fjernes fra hylderne i butikkerne – og der skal sendes materiale til forbrugere, så de ved, at produktet ikke virker som markedsført.

Skiltet

Noget tyder på, at Normal allerede har makket ret. I hvert fald skriver Miljøstyrelsen, at kæden har underrettet styrelsen om, at produktet er fjernet fra butikkerne, hængt skilte op og udsendt breve om tilbagetrækningen af produktet.

Desuden er det også annonceret online, at produktet pynter sig med lånte fjer. Det kan læses på Normals egen hjemmeside, hvor det står, at Normal beklager ulejligheden. Det specificeres, at det af etiketten fremgår, at produktet er hånddesinficerende.

“Produktet indeholder dog kun 63 procent ethanol og er derfor ikke mærket korrekt”, skriver Normal om produktet, der hedder Elina 2 in 1 Hygiejne gel Aloe-Vera. Tuben indeholder 75 milliliter af produktet.

Forbrugere, der er i besiddelse af produktet, skal enten kassere varen eller returnere den til en af Normals butikker, hvor pengene kan returneres.

Del din kommentar