Tiltalt for drab på betjent – mødte ikke op i retten

Ved et hasteretsmøde er 27-årig mand blevet varetægtsfængslet in absentia. Han mødte ikke op til sin retssag.

En 35-årig betjent mistede i juli 2019 livet på Langebro på grund af vanvidskørsel.
Udgivet Opdateret

Det var ikke lovligt forfald, da en 27-årig mand tiltalt for dødskørsel i sidste uge ikke mødte op i retssagen mod ham ved Københavns Byret.

Her skulle han have siddet på anklagebænken anklaget for blandt andet at have kørt hasarderet over Langebro i København og været skyld i en ulykke, som kostede en betjent livet.

Men han mødte ikke op i retssal 60, da han befandt sig i udlandet og havde fået symptomer på corona. Det fik anklager Jelena Hansen til at kræve, at han fremsendte tilstrækkelig dokumentation for sit forfald.

Dokumentation holdt ikke

Da anklagemyndigheden modtog materialet, var det dog mangelfuldt, mente man. Derfor blev der mandag morgen holdt et hasteretsmøde i sagen.

– Han fremsendte noget dokumentation, men jeg mente ikke, at der var tale om god nok dokumentation. Retten fulgte min påstand om, at det ikke var tilstrækkeligt til at bevise, at der var tale om lovligt forfald, siger Jelena Hansen.

Som konsekvens af den manglende dokumentation begærede anklageren den tiltalte varetægtsfængslet in absentia – altså uden at han selv var til stede. Det valgte dommerne også at følge.

– Politiet vil nu gøre alt, hvad de kan, for at finde ham nationalt eller internationalt, således at han kan blive fremstillet for retten, og sagen kan komme i gang, siger Jelena Hansen.

Både kendelsen om ulovligt forfald samt fængslingen er blevet kæret af manden. Derfor skal Østre Landsret nu se på sagen.

Fortsatte vanviddet

Den pågældende nat accelererede han og kørte med mindst 108 kilometer i timen ad H.C. Andersens Boulevard og videre over Langebro mod Amager, hvor den højst tilladte hastighed er 50.

Vejen var våd og mørk, og på Langebro påkørte han flere biler. I den ene sad en politibetjent, som blev alvorligt kvæstet og døde kort tid efter.

Efter ulykken flygtede han fra stedet uden at hjælpe politibetjenten, der sad fastklemt og livløs i sin bil.

Betjenten, der døde, var ikke på arbejde på ulykkestidspunktet.

Også påvirket af alkohol

Manden har ifølge anklagemyndigheden ved Københavns Politi både trykket alt for hårdt på speederen og været påvirket af alkohol.

Efter ulykken på Langebro blev han anholdt og varetægtsfængslet frem til 19. august. Men allerede 22. august blev han taget for at køre for stærkt på Holbækmotorvejen.

Her kørte han med 81 kilometer i timen på en strækning, hvor skiltningen viste, at den højst tilladte fart var 60.

Dobbelt hastighed

En nat i oktober kørte han spritkørsel med en promille på 1,19 i det indre København. Og senere samme måned blev han målt med en fart, der var dobbelt så høj som det tilladte på Helsingørmotorvejen.

Over en strækning på 2,4 kilometer ved Gentofte blev han således målt til at køre med mindst 187 kilometer i timen, selv om fartgrænsen på den del af motorvejen var sat ved 90.

Blakket fortid

Også forud for dødsulykken på Langebro blev den 26-årige mand taget for spirituskørsel og for høj fart. To gange viste en blodprøve, at han havde kørt med en promille, der var højere end den tilladte på 0,5.

Natten til den 10. marts 2019 blev han stoppet af politiet i Indre By i København – mistænkt for spritkørsel. En blodprøve viste, at han havde en alkoholpromille på 1,09.

Tre måneder senere blev han taget for samme forseelse ved Kongens Nytorv. Her var promillen på 1,13.

Sagen mod den 26-årige mand behandles ved Københavns Byret. Den begynder 8. april, og der er afsat fire retsdage.

Indsamling til efterladte

Thin Blue Line Denmark,en støtteforening, der har til formål at yde økonomisk støtte til polititjenestemænd og andre ansatte ved politiet, som er kommet alvorligt til skade i tjenesten, oprettede i den forbindelse en indsamling til betjentens efterladte.

Betjenten efterlod sig en gravid kone og en kun toårig datter.

Disse går indsamlingen ubeskåret til, skrev Thin Blue Line Denmark på Facebook.

“Verden går i stå og tilbage står de nærmeste efterladte, familien, vennerne og kollegaerne med et ubeskriveligt tomrum,” skrev Thin Blue Line Denmark videre.

Træner for politilandshold

Magnus Buhl Hansen var også træner for det danske politilandshold i fodbold for kvinder.

I den forbindelse blev en fodboldkamp afholdt i hans ære. Kampen startede med et minuts stilhed – og både de danske spillere og dommere havde sørgebind på.

Powered by Labrador CMS