Skip to main content

To dræbt på legendarisk flådebase kort før vigtig dag

Natten til torsdag dansk tid udspiller sig et skyderi på Pearl Harbor Naval Shipyard på Hawaii. Flere er ramt.

Fredag er det 78 år siden, at angrebet på Pearl Harbor blev indledt tidligt om morgenen den 7. december 1941, da Japan angreb den amerikanske stillehavsflåde på Hawaii. (Arkivfoto) Foto: Kent Nishimura/AFP

Fredag er det 78 år siden, at angrebet på Pearl Harbor blev indledt tidligt om morgenen den 7. december 1941, da Japan angreb den amerikanske stillehavsflåde på Hawaii. (Arkivfoto) Foto: Kent Nishimura/AFP

To personer er døde, efter at en gerningsmand onsdag eftermiddag lokal tid åbnede ild på militærbasen Joint Base Pearl Harbor-Hickam i den amerikanske delstat Hawaii.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Det oplyser myndighederne på stedet på et pressemøde tidligt torsdag morgen dansk tid. De to dræbte var begge ansat på basen.

En tredje person, der blev ramt af skud, er i stabil tilstand.

“Lockdown”

De første meldinger kort efter skyderiet lød, at tre personer var blevet ramt af skud, og at to af disse var i kritisk tilstand.

Basen har indtil cirka klokken seks dansk tid været under lockdown, og det lokale medie Hawaii News Now rapporterer, at gerningsmanden er “sikret”. Militære embedsmænd oplyser på pressemødet, at gerningsmanden har skudt og dræbt sig selv.

På Twitter skriver Joint Base Pearl Harbor-Hickam, at gerningsmanden er blevet identificeret som en militæransat i den amerikanske flåde. Han var ansat som såkaldt “navy sailor” på ubåden USS Columbia.

Kort før årsdagen

Politiet modtog de første meldinger om skyderiet onsdag klokken 14.30 lokal tid, og det er sket i området ved tørdok to og tre.

Joint Base Pearl Harbor-Hickam bliver brugt af både det amerikanske luftvåben og den amerikanske flåde. Basen ligger 13 kilometer fra Honolulu.

Skyderiet sker bare tre dage før årsdagen for angrebet på Pearl Harbor tidligt om morgenen den 7. december 1941.

Pearl Harbor blev angrebet af hundredvis af japanske fly og skibe. 2400 amerikanere blev dræbt under angrebet, der kom bag på amerikanerne.

USA gengældte blandt andet angrebet ved at kaste verdens første atombombe. Det skete i Hiroshima i 1945, kort tid før Anden Verdenskrig sluttede.

Angrebet på Pearl Harbor skete som følge af en længerevarende diplomatisk krise mellem de to lande.

Del din kommentar