Trods sundhedsrisiko: Flere tager disse piller

Andelen af kvinder, som bruger p-piller og anden hormonprævention, er i stigning. Kvinderne føler, at fordelene opvejer risici, og eksperterne er enige

Udgivet Opdateret

Citathistorie: Kristeligt Dagblad.

Stadig flere kvinder bruger hormonprævention som p-piller og hormonspiral.Andelen af kvinder mellem 15-49 år, som bruger en eller anden form for hormonprævention, er steget fra 35 procent i 2010 til 40 procent i 2019, viser nye tal fra Lægemiddelstatistikregisteret.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Stigningen er sket samtidig med, at man har fået større viden om hormonpræventionens risici og bivirkninger, for eksempel en stærkt øget risiko for depression hos unge kvinder, siger overlæge på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet, Øjvind Lidegaard, som har udarbejdet den aktuelle opgørelse.

– Jeg kan ikke tolke stigningen på anden måde, end at kvinder generelt føler, at gevinsterne er større ved at bruge hormonel kontraception end de risici, vi ved, der er forbundet med det. Ellers ville de ikke blive ved år efter år, siger han.

I 2016 var han selv en del af holdet på en række store undersøgelser, der dokumenterede, at risikoen for at udvikle depression steg med 70 procent for alle kvinder, når de begyndte på p-piller.

Fordobling af risiko

Blandt de unge var der tale om mere end en fordobling af risikoen.

Der er en øget risiko for at udvikle psykiske problemer, uanset hvilken form for hormonprævention, kvinderne bruger, pointerer Øjvind Lidegaard.

Blandt de veldokumenterede bivirkninger er også en øget risiko for blodpropper, der dog kun gælder de produkter, der indeholder begge de to hormoner østrogen og gestagen, hvilket er p-piller, p-plaster og den såkaldte vaginalring.

Det er især brug af hormonspiral, der ikke giver risiko for blodpropper, der står for stigningen blandt de danske kvinder. Brugen af hormonspiral er mere end fordoblet fra 2010 og til i dag.

P-piller og hormonspiral er i dag de mest populære produkter, hvor godt 20 procent af kvinder mellem 15-49 år bruger p-piller, mens knap 14 procent har en hormonspiral, viser de nye tal.

De ældre kvinder over 30 år har især taget hormonspiralen til sig, og det giver ”god mening” ifølge Øjvind Lidegaard.

– For de har en større risiko for blodpropper end de yngre. Vores store udfordring i dag er ikke blodpropper, fordi de fleste kvinder netop er skiftet til de produkter, der giver mindst risiko. Den største udfordring er at håndtere de psykiske problemer, mange teenagere har, og den forværring de kan opleve, uanset om de bruger spiral, mini-piller eller p-piller, siger han, som anbefaler, at man taler med de unge kvinder om risici, og hvad de skal gøre, hvis de oplever bivirkninger ved deres hormonprævention.

Powered by Labrador CMS