Udsat for coronegebyr? Læg mærke til det her

Der er flere ting, som kan være afgørende for, hvorvidt du skal gå med til at betale et coronagebyr

Under coronakrisen har mange henvendt sig til Forbrugerrådet Tænk, fordi de har undret sig over pludselige gebyrer på tandlægeregningerne. Ifølge Sundheds- og Ældreministeriet må tandlægerne ikke opkræve et corona-gebyr på faste priser. Er der ikke faste priser, må de dog gerne. (Arkivfoto) Foto: Claus Fisker/Scanpix
Udgivet Opdateret

Håndsprit, mundbind og ekstra rengøring. Alt sammen noget, der kan beskytte mod coronavirus, men også alt sammen noget, der koster penge.

Og netop derfor er du måske stødt på det såkaldte coronagebyr, som er et tillæg, dit indkøbssted, taxaselskab og i nogle tilfælde tandlæge kan lægge oven i prisen på den varer eller ydelse, du køber.

– Det er på hvad som helst, man kan blive bedt om at betale et coronagebyr, siger Maria Liljeqvist, der er seniorjurist hos Forbrugerrådet Tænk.

Hvorvidt du skal gå med til at betale det, afhænger dog at flere ting.

I deres gode ret

Vi begynder ved virksomheder og butikker, som i udgangspunktet er i deres gode ret til at opkræve coronagebyr.

– Som udgangspunkt må den erhvervsdrivende selv bestemme, hvilke gebyrer de opkræver, men det skal være aftalt. Der er fri prisdannelse, siger Susanne Bager, der er jurist hos Forbrugerombudsmanden.

– Så længe man gør kunden tydeligt opmærksom på den samlede pris for varen eller ydelsen inklusiv gebyrer, allerede første gang man præsenterer den, fortsætter hun.

Her kan du klage

Bliver du eksempelvis ikke gjort opmærksom på, at det sædvanlige servicesyn på cyklen er steget med 100 kroner på grund af et coronagebyr, kan du klage til Center for Klageløsning og Forbrugerklagenævnet.

Inden da skal du dog tjekke, at gebyret ikke fremgår tydeligt i aftalevilkårene.

Men selv om en virksomhed har ret til at opkræve et coronagebyr, bør du ikke finde dig i at betale hvad som helst. Gebyret skal nemlig svare til de faktiske omkostninger, som den erhvervsdrivende har haft.

– Man kan ikke blive bedt om at betale et gebyr på 550 kroner, hvis virksomhedens faktiske omkostning er 150 kroner, siger Maria Liljeqvist.

Spørg ind til udgiften

Det kan dog være svært at gennemskue, hvorvidt virksomhedens udgifter til ekstra rengøring og mundbind svarer til det beløb, du har fået besked på at betale. Er du i tvivl, så spørg ind til det som det første.

Når det kommer til tandlæger, fysioterapeuter eller andre sundhedstilbud, der får tilskud af det offentlige, så gælder der andre regler for gebyrer.

Sundheds- og Ældreministeriet oplyser i den sammenhæng, at hvis der er tale om faste priser, der er opnået på baggrund af en overenskomst eller bekendtgørelse, så vurderer ministeriet ikke, at der kan opkræves yderligere tillæg for brug af værnemidler.

Som et eksempel har nogle tandlæger indført hygiejne- eller coronagebyr på grund af ekstra omkostninger forbundet med coronakrisen. Men det kan du altså kun blive opkrævet, hvis der er tale om ydelser uden faste priser.

Powered by Labrador CMS