Skip to main content

Vanvittige billeder efter skybrud: Vej hævede sig 25 cm.

Flere steder i Østjylland har der været ødelæggelser som følge af tirsdagens skybrud.

Vejen ved Borggade i Thorsø har hævet sig op mod 25 centimeter efter den store mængde regn. Foto: Dorthe Andreasen/Tv2oj.dk
Vejen ved Borggade i Thorsø har hævet sig op mod 25 centimeter efter den store mængde regn. Foto: Dorthe Andreasen/Tv2oj.dk
Flere gader i Horsens var helt oversvømmet. Foto: Marianne Labom/Tv2oj.dk
Flere gader i Horsens var helt oversvømmet. Foto: Marianne Labom/Tv2oj.dk
I Randers gik borgere i vand til knæene, da skybruddet toppede tirsdag eftermiddag. Foto: Britt Sørensen/Tv2oj.dk
I Randers gik borgere i vand til knæene, da skybruddet toppede tirsdag eftermiddag. Foto: Britt Sørensen/Tv2oj.dk

Tirsdag eftermiddag blev Østjylland ramt af et skybrud, som betød, at der på tolv timer faldt lige så meget regn, som der normalt gør på hele juli måned. De store mængder vand på meget kort tid har også betydet, at der flere steder er opstået skader.

Blandt andet oplevede Dorthe Andreasen på nærmeste vis, hvordan himlen åbnede for sluserne på Borggade i Thorsø.

– Det begyndte at styrtregne i direkte skybrud, og vores kloak kunne slet ikke tage al vandet. Samtidig var bækken i nærheden så fyldt, at det fossede ud over bækkanten, og der var mere end ti centimeters vand helt ind i min forhave, siger hun til Tv2 Østjylland.

Ifølge Favrskov Forsyning kom der i løbet af tirsdag op mod 86 millimeter regn. De store mængder vand betød, at vejen ud for Dorthe Andreasens hus efter kort tid måtte give efter for masserne.

– Vi kunne se, at vandet begyndte at boble op ved vejen, og pludselig kunne jeg se, at vejen begyndte at hæve sig. I de 27 år, jeg har boet her, har jeg aldrig oplevet noget lignende, siger hun.

Hjalp bilister

Da Dorthe Andreasen opdagede, at vejen hævede sig, trodsede hun regnvejret for at hjælpe bilister, der var ved at køre over det ødelagte stykke asfalt.

– Vi ved jo ikke, hvad der er under, eller om det overhovedet var sikkert at køre på, så vi stoppede alle dem, der kom kørende forbi.

Efterfølgende tilkaldte hun Favrskov Kommune, som i løbet af aftenen afspærrede vejen.

– Der har været et enormt tryk på asfalten, fordi kloakken ikke har kunnet tage al vandet, og dækslerne kunne ikke sprænge af, og så var vandet nødt til at komme op et andet sted. Det var så gennem vejen, fortæller Claus Vind Andersen, der er chef for Trafik og Ejendomme i Favrskov Kommune, til Tv2 Østjylland.

Han fortæller, at Borggade ikke er det eneste sted i byen, der er blevet ødelagt af vandmasserne.

– Der er flere stier og mindre veje, der også har taget skade, men det er ikke så alvorligt som med asfaltbelægninger, hvor der skal køre biler, siger han.

Kælder under vand

Også i Horsens har de store mængder vand forårsaget skader. I løbet af kort tid stod Anne Tofts kælder under vand.

– Jeg havde en masse håndklæder, som jeg prøvede at barrikadere døren med, men der løb vand ind alligevel. Så det var fuldstændig umuligt at gøre noget. Det piblede bare ind, siger hun til Tv2 Østjylland.

Selvom hun forsøgte at fjerne alle tingene i kælderen så hurtigt som muligt, er der alligevel opstået store vandskader.

– Det er hele kælderen, der er ødelagt, og der er en del møbler, der har stået og soppet i vand. Og en støvsuger, en kafferister og en masse andre småting, siger hun.

Oversvømmelserne betød også, at hun i morges måtte ringe til sit forsikringsselskab. Her endte hun i kø som nummer 10, før hun kunne komme igennem.

– Forsikringsselskabet ville heldigvis dække, så det er jeg virkelig glad for.

Mod nord i Randers oplevede flere også den store mængde regn, da der på blot 40 minutter faldt hele 25 millimeter nedbør.

– Jeg havde prøvet af gardere mig ved at lægge en sandsæk, der hvor vandet ville komme ind, men det holdt ikke fuldstændig tæt, så der stod vand helt ind i kælderen og i vaskerummet, siger Hans Jæger, der bor i Kristrup ved Randers.

Selvom han var forberedt, er der alligevel kommet skader på gulv, vægge og lidt interiør i kælderen. Derfor har han brugt det meste af dagen derpå med at skovle vand væk.

– Vi har boet her siden 1985 og det er første gang, vi har haft vand i kælderen. Jeg har skovlet vandet ud i spande, og så har jeg båret omkring 70 liter vand ud fra det bagerste rum i dag også, fortæller han.

Del din kommentar