Skip to main content

Venstre kalder statsministeren i samråd

Regeringen misbrugte den sundhedsfaglige rådgivning, da den lukkede Danmark ned i marts, vurderer professor.

Statsminister Mette Frederiksen (S) blev onsdag enig med partier om at udvide genåbningen af Danmark i fase 2.
Venstre kræver en forklaring på, hvad der lå bag nedlukningen af Danmark 11. marts. KLIK VIDERE OG SE, HVAD DER NU MÅ GENÅBNE.(Arkivfoto). Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen (S) blev onsdag enig med partier om at udvide genåbningen af Danmark i fase 2. Venstre kræver en forklaring på, hvad der lå bag nedlukningen af Danmark 11. marts. KLIK VIDERE OG SE, HVAD DER NU MÅ GENÅBNE.(Arkivfoto). Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
MÅ ÅBNE STRAKS: Kulturaktiviteter som museer, teatre, kunsthaller, biografer og akvarier (skulle have ventet til fase 3, som begynder 8. juni) (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
MÅ ÅBNE STRAKS: Kulturaktiviteter som museer, teatre, kunsthaller, biografer og akvarier (skulle have ventet til fase 3, som begynder 8. juni) (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
MÅ ÅBNE STRAKS:
Zoologiske haver og botaniske anlæg (skulle have ventet til fase 3, som begynder 8. juni)
 (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
MÅ ÅBNE STRAKS: Zoologiske haver og botaniske anlæg (skulle have ventet til fase 3, som begynder 8. juni) (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
MÅ ÅBNE FRA 27. MAJ:
Udendørs forlystelsesparker. Foto: Flemming Krogh
MÅ ÅBNE FRA 27. MAJ: Udendørs forlystelsesparker. Foto: Flemming Krogh
MÅ ÅBNE FRA 27. MAJ:
Sommeraktiviteter for børn og unge.
Foto: Flemming Krogh
MÅ ÅBNE FRA 27. MAJ: Sommeraktiviteter for børn og unge. Foto: Flemming Krogh
MÅ ÅBNE FRA 27. MAJ:
Voksenuddannelse, herunder målrettet ledige og sprogcentre.
Foto: Scanpix.
MÅ ÅBNE FRA 27. MAJ: Voksenuddannelse, herunder målrettet ledige og sprogcentre. Foto: Scanpix.
MÅ ÅBNE FRA 27. MAJ:
Offentlige forskningsaktiviteter, som kræver tilstedeværelse.
Foto: Scanpix.
MÅ ÅBNE FRA 27. MAJ: Offentlige forskningsaktiviteter, som kræver tilstedeværelse. Foto: Scanpix.
MÅ ÅBNE FRA 27. MAJ:
Højskoler.
Foto: Scanpix.
MÅ ÅBNE FRA 27. MAJ: Højskoler. Foto: Scanpix.
MÅ ÅBNE FRA 27. MAJ:
Fuld åbning af DR og TV2.
 (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)
MÅ ÅBNE FRA 27. MAJ: Fuld åbning af DR og TV2. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)
MÅ ÅBNE FRA 27. MAJ:
Ungdomsuddannelser som gymnasier og erhvervsuddannelser.
Foto: Scanpix.
MÅ ÅBNE FRA 27. MAJ: Ungdomsuddannelser som gymnasier og erhvervsuddannelser. Foto: Scanpix.
MÅ ÅBNE FRA 27. MAJ:
Videregående uddannelser kan afvikle mundtlige eksamener fysisk og undervisning, der kræver fremmøde.
(Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix)
MÅ ÅBNE FRA 27. MAJ: Videregående uddannelser kan afvikle mundtlige eksamener fysisk og undervisning, der kræver fremmøde. (Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix)
MÅ ÅBNE FRA 27. MAJ:
Foreningsliv som aftenskoler, musik- og kulturskoler (dog med restriktioner i forhold til blandt andet korsang) og spejdere.
Foto: Scanpix.
MÅ ÅBNE FRA 27. MAJ: Foreningsliv som aftenskoler, musik- og kulturskoler (dog med restriktioner i forhold til blandt andet korsang) og spejdere. Foto: Scanpix.
MÅ ÅBNE FRA 27. MAJ:
På grund af store regionale forskelle på udbredelsen af coronavirus kan den fysiske tilstedeværelse genoptages i den offentlige sektor, bortset fra i Region Hovedstaden og Region Sjælland.
Foto: Scanpix.
MÅ ÅBNE FRA 27. MAJ: På grund af store regionale forskelle på udbredelsen af coronavirus kan den fysiske tilstedeværelse genoptages i den offentlige sektor, bortset fra i Region Hovedstaden og Region Sjælland. Foto: Scanpix.
MÅ ÅBNE FRA 27. MAJ: Partierne er enige om at afvikle eller tilrettelægge retningslinjer for besøgs- og aktivitetsrestriktioner på eksempelvis plejehjem, hospice og bosteder.
(Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
MÅ ÅBNE FRA 27. MAJ: Partierne er enige om at afvikle eller tilrettelægge retningslinjer for besøgs- og aktivitetsrestriktioner på eksempelvis plejehjem, hospice og bosteder. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
MÅ IKKE ÅBNE:
Natteliv, diskoter og spillesteder (kan åbne i fase 4).
(Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)
MÅ IKKE ÅBNE: Natteliv, diskoter og spillesteder (kan åbne i fase 4). (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)
MÅ IKKE ÅBNE:
Fitnesscentre, badelande, legelande, svømmehaller.
Foto: Scanpix.
MÅ IKKE ÅBNE: Fitnesscentre, badelande, legelande, svømmehaller. Foto: Scanpix.
MÅ IKKE ÅBNE:
Videregående uddannelser, som ikke allerede er åbnet (åbner i fase 4).
Foto: Scanpix.
MÅ IKKE ÅBNE: Videregående uddannelser, som ikke allerede er åbnet (åbner i fase 4). Foto: Scanpix.

Venstre vil kalde statsminister Mette Frederiksen (S) i samråd for at få forklaret forløbet forud for beslutningen om at lukke Danmark ned på et pressemøde 11. marts.

Det skriver Jyllands-Posten.

Venstre reagerer i forbindelse med, at Jyllands-Posten har gennemgået forløbet. På aftenen henviste statsministeren flere gange til myndighederne og fastslog, at det var “myndighedernes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned”.

Men i dag står det klart, at Sundhedsstyrelsen ikke havde nedfældet en så vidtgående anbefaling, skriver Jyllands-Posten.

Intet om nedlukninger

Så sent som dagen før pressemødet den 11. marts udformede styrelsen en liste af “mulige tiltag” mod Covid-19. Her stod nedlukninger og tvangsindgreb ikke nævnt.

28. februar underskrev styrelsens direktør, Søren Brostrøm, en indstilling, som ifølge jurister betød, at generelle indgreb i danskernes frihed var udelukket. Kun i visse “konkrete situationer” gav Brostrøm grønt lys til indgreb.

Det fremgår ikke klart af talen ved pressemødet 11. marts, hvilke myndigheder Mette Frederiksen henviser til. Og over for Jyllands-Posten har hun ikke ønsket at forklare det.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) svarer heller ikke på det. I en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten svarer han, at “en af de overordnede anbefalinger fra myndighederne” var at nedbringe antallet af sociale kontakter.

Lugter af misbrug

Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedspolitik ved SDU, siger, at “regeringen har misbrugt den sundhedsfaglige rådgivning”.

– Regeringen trak en klædedragt ned over sin politik og gav indtryk af, at det var den sundhedsfaglige rådgivning at lukke ned. Men det tangerer en usandhed, siger han til Jyllands-Posten.

Dagen efter pressemødet kom en hastelov, som flyttede magt væk fra Sundhedsstyrelsen og over til regeringen selv. Det vedtog Folketinget enstemmigt på bare én dag.

– Først siger Søren Brostrøm fra – og så fratager man styrelsen de muskler, den har. Det er ikke noget kønt forløb, siger Kent Kristensen, lektor i sundhedsjura ved SDU, til Jyllands-Posten.

Venstre vil nu have statsminister Mette Frederiksen i samråd for at få en forklaring. Ifølge Sophie Løhde (V) indikerer forløbet, at “statsministeren har talt direkte usandt til danskerne”, skriver Jyllands-Posten.

Enhedslisten betegner forløbet som “dybt problematisk”.

– Det vilde er, at man lader, som om der er opbakning, uden at der er det, siger gruppenæstformand Peder Hvelplund (EL).

I galleriet ovenfor kan du få et overblik over, hvad der nu må genåbne i Danmark efter onsdagens aftale.

Del din kommentar