Verdens største juleevent er landet i Danmark

Julelys fås i alskens former og farver, men i en forstad til Odense findes verdens største julelysfestival af sin slags.

Glow Gardens folder sig ud i gamle fabrikshaller. KLIK VIDERE OG SE BILLEDER FRA DEN STORE LYSFESTIVAL. Foto: Newsbreak.dk
Glow Gardens folder sig ud i gamle fabrikshaller. KLIK VIDERE OG SE BILLEDER FRA DEN STORE LYSFESTIVAL. Foto: Newsbreak.dk
Udgivet Opdateret

Et gammelt frølager klinger ikke ligefrem på julehygge og en lysfest uden lige. Det er ej heller det syn, som man bliver mødt af, når man træder ned ad Faaborgvej i den fynske forstad Dyrup.

Artiklen fortsætter under videoen.

Derimod er det syn, der møder en et syn af gamle industribygninger, som huser alskens mindre virksomheder. Engang var stedet hjemsted for Dæhnfeldt, der i mere end 150 år var en virksomhed fyldt med frø og den fynske gartnerånd. Men i år liver den gamle grund op og bliver til noget helt andet.

Der er nemlig en ny lejer at finde i 6.000 kvadratmeter af de gamle bygninger, som ligger langt fra den tunge industri og lagerkapacitet, som området de senere år er blevet forvandlet til.

Man mødes nemlig af skilte, der peger vej til Glow Gardens. Skiltene peger en i retning af en stor oplyst julekugle, der kan få det gængse juletræ på trappestenen til at synes som en ubetydelige lyskæde.

Voluminøs julefejring

Glow Gardens er nemlig alt andet end, hvad der normalt forbindes med en stille og rolig klassisk, dansk jul. Derimod er der skruet op for elregningen og på de 6.000 kvadratmeter er der fyldt med juleudsmykninger, blomster og enkelte madboder.

I tusindvis af timer har håndværkere og holdet bag Glow Gardens nemlig forberedt den stort anlagte julefejring, som turistbusser fra nær og fjern kommer for at se.  Men hvordan dælen ender en pompøs julefestival i en gammel lagerbygning i Odense?

– Det startede egentlig i Canada, hvor festivalens stifter Lawrence, der drev et gartneri, havde massevis af kvadratmeter, som stod tomme i vintermånederne. Derfor ville han lave en lysfest og det første år besøgte over 100.000 mennesker arrangementet, forklarer direktør Eva Egebjerg Pasgaard til Newsbreak.dk og fortæller, at den danske Martin Kragh er hovedmanden bag at få festivalen til Danmark.

Martin var nemlig i en årrække udstationeret med arbejde i Florida og det var altså gennem det arbejde, at han fik kontakt til familien Jansen, der startede den store lysfestival i Canada. Og siden lykkedes det at få lavet en dansk udgave af julefestivalen, der siden 2017 har haft over 500.000 besøgende.

Hårdt arbejde

Da Newsbreak.dk besøger Glow Gardens i Odense har festivalen haft åben i fire dage, men der er allerede igang med at ske de første rettelser, som er kommet på baggrund af mere end 700 feedback-beskeder, som festivalen har fået fra gæster.

– Vi har lidt skulle lære vores kapacitet at kende, når det nu er første gang, at vi har gjort det. Vi oplevede, at vi synes, at der var for mange herude i den første weekend. Vi vil jo gerne have et flow, der er godt for vores besøgende. Så det har vi prøvet at ændre fra første åbningsuge til nu.

Den store lysfestival har været nødt til at lave et billetsystem, hvor folk melder i hvilket tidsrum, at de ankommer. Og efter de første åbningsdage har Glow Gardens set sig nødsaget til at anlægge yderligere 100 parkeringspladser. Dette gør, at der nu er 500 parkingspladser ved Glow Gardens.

Der er i alt 250 frivillige tilknyttet konceptet, hvor der i de over 30 åbningsdage er 40 på vagt hver evig eneste dag.

En jagt gennem eventyr

For Eva har det at være direktør handlet i høj grad om at kunne stable eventet på bordet sammen med resten af holdet bag. Selvom hun kun er blevet ansat i september måned, så er der blevet brugt mange timer på projektet, der har fået et eventyrligt tema.

– Vi har meget fokus på, at både børn og voksne skal synes, at det er sjovt at være her. Det handler jo om, at man både skal aktivere børnene, men også have noget, som forælde ville synes var sjovt, forklarer direktøren og uddyber.

– Det handler jo meget om, at man er her som familie og kan tage billeder som en familie krydret med aktive oplevelser, når man er her.

Derfor er der også blevet opsat et tog, som børnene kan køre i, samtidig med at der er en stor skattejagt, hvor man skal finde julemandens pakker rundt på de mange kvadratmeter, men for forældre er der både et julemarked, samtidig der er mulighed for at høre musik i madområdet, hvor der også kan nydes kaffe eller andet læske.

Store ambitioner

Hvor festivalen i år er i sin spæde opstart, så er det ikke småt med ambitioner. Blomsterne er trimmet, når man går gennem den labyrint-agtige struktur, der tager en fra den indedørs togbane og videre på skattejagt efter julemandens gaver. Men et event, der fylder 6.000 kvadratmeter er ikke noget, der blot kommer af sig selv.

– Vi fik bygningen den 1. august, men har brugt halvanden måned på blot håndværkerarbejde, men herefter har vi brugt rigtig mange timer på at stille op.

Det er Glow Gardens forventning, at der kommer 70.000 mennesker i løbet af 2019-udgaven. De store omkostninger i forbindelse med ombygningen gør også, at den store lysfestival ikke forventer at levere et overskud, men rammer man derimod målet om de 70.000 besøgende, så er det lovende.

– Hvis vi når vores mål, så gør det, at der er grobund for, at vi kan gøre det igen næste år, vurderer Eva Egebjerg Pasgaard.

Men hvor ambitionerne er store, så har det i høj grad også handlet om at få folk til at forstå, hvad Glow Gardens egentlig er – og i særdeleshed at få folk til at forstå, hvad det ikke er. Mange danskere forbinder nemlig julen med det at tage på markeder om det så er i de større danske byer eller om man tager turen til Nordtyskland i byer som Flensborg, Lübeck eller Hamborg, men det er Glow Gardens ikke – og det har det ej heller ambitioner om at være.

– I starten var det svært at få folk til at sige, at de gerne ville have en bod. Folk skulle lige forstå konceptet først, så det var lidt sådan, at de lige skulle se det lidt an. Så det har absolut krævet noget at forklare folk, hvad vi egentlig er. Vi er jo ikke et julemarked, men derimod har vi det som et supplement. Men det er jo alt lyset, som det egentlig går ud på, forklarer direktøren.

I stedet er der en bar, indendørs legeland og livemusik som nogle af de større trækplastre.

Vil bryde med traditioner

I Danmark er der meget faste traditioner omkring det at holde jul. For mange handler det nok om and, gløgg og æbleskiver, når det kommer til mad, mens pynten er kravlenisser, guirlander og juletræer. Men det står måske til at ændre sig, mener direktøren for Glow Gardens.

– Vi vil jo gerne skabe traditioner, hvor man får en fed oplevelse med familien. Du har set, at Halloween nærmest har overtaget fastelavn, men vi tager jo de gode traditioner til os. Og jeg synes, at det er spændende, at man kan lade sig inspirere af de gode traditioner andre lander har, forklares det.

Men om de mange julelys, blomster og aktiviteter kan løfte sig op over de gamle fabrikshaller og udvikle sig til en ny tradition, må tiden blot vise. Men for direktøren er vurderingen ganske klar.

– Jeg bliver egentlig glad, når jeg går rundt i det her. Det er mørkt og koldt udenfor, men jeg tror, at julelys kan være med til at gøre en glad og bringe et smil, når det ellers er lidt kedeligt vejr, lyder det.

Glow Gardens holder åbent indtil den 4. januar 2020.

Powered by Labrador CMS