Verisure meldt til politiet: Løj om ‘østbander’

Forbrugerombudsmanden har politianmeldt alarmselskabet Verisure og it-virksomheden My Data for ulovligt telefonsalg.

Udgivet Opdateret

My Datas kommentar på politianmeldelsen er efter udgivelsen af artiklen blevet tilføjet den 5. maj 2020.  

For at vildlede forbrugerne er alarmselskabet Verisure og It-virksomheden My Data politianmeldt af Forbrugerombudsmanden.

I flere tilfælde har de to virksomheder forbrudt sig mod forbrugeraftaleloven og markedsføringsloven, skriver Forbrugerombudsmanden i en pressemeddelelse.

Løj om østbander

Alarmselskabet Verisure er blevet politianmeldt for i en hustandsomdelt reklame at skrive, at der i området, hvor reklamen var blevet omdelt, havde været indbrud og utryghed de seneste dage.

Ligeledes skulle virksomheden have ringet til en forbruger uden forbrugerens samtykke. I samtalen har Verisure givet udtryk for, at de af Rigspolitiet havde fået lov at ringe op til alle borgere indenfor postnummeret, da området den seneste tid har været raseret af østbander, og derfor kunne borgere få brug for en alarm.

Verisure har derudover også ved to tilfælde overtrådt forbrugeraftalelovens forbud mod dørsalg, samt at have sendt markedsføring på Facebook Messenger til en forbruger, der ikke har givet samtykke til det.

Vil betale bøde

Det er ikke første gang, at alarmselskabet er blevet politianmeldt af Forbrugerombudsmanden for ulovligt telefonsalg. Faktisk er det anden gang inden for et år, at Verisure politianmeldes for uanmodede henvendelser. Den sag blev afsluttet med en bødevedtagelse på 360.000 kroner.

Det er også blevet Verisure løsning, da virksomheden har tilkendegivet at ville betale en tillægsbøde på 60.000 kroner for overtrædelserne.

Newsbreak.dk har kontaktet Verisure for en kommentar til politianmeldelsen, men alarmselskabet er endnu ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Det seneste år har Forbrugerombudsmanden politianmeldt i alt 30 virksomheder i sager om ulovligt telefonsalg. Flere af virksomhederne, herunder Verisure, er blevet politianmeldt mere end én gang.

Opkald uden samtykke

It-virksomheden My Data er blevet politianmeldt for opkald til 10 forbrugere, som ikke havde givet samtykke til opkaldet. Her er de 10 og en anden forbruger blevet vildledt, om at de havde vundet et sikkerhedstjek af deres computer til en værdi af 999 kroner. Flere af forbrugerne men dog ikke, at de havde deltaget i konkurrencen. Formålet med samtalen – viste det sig – var at sælge et databeskyttelsesprodukt for op til 3.999 kroner.

– Til at starte med er vi jo først og fremmest rigtig ærgerlige over det her. Vi lavede et samarbejde med en ekstern partner, som stod for mødebookninger. Vi får derefter henvendelser fra kunder, som forklarer, at de ikke har deltaget i den lodtrækning, som de er blevet kontaktet omkring. Derefter stopper vi samarbejdet øjeblikkeligt, siger chef for support ved My Data Mathias Jensen til Newsbreak.dk.

Han forklarer yderligere, at My Data er ved at se nærmere på de efterhånden flere år gamle sager med en advokat. Virksomheden har ikke taget stilling til, hvordan de vil forholde sig til politianmeldelsen og bødekravet.

– Vi sætter en dyd i at hjælpe vores tusindvis af glade kunder landet over og har en bred portefølje af kunder, lyder det fra Mathias Jensen.

Må ikke lyve

Ovenpå de seneste to politianmeldelser understreger Forbrugerombudsmanden, at virksomheder generelt ikke må lyve, heller ikke når de forsøger sig med telefonsalg.

– Lovligt telefonsalg forudsætter, at virksomheden indleder samtalen med at præsentere sig og fortæller, hvorfor de ringer. Vi har desværre modtaget mange klager, hvor virksomheder uanmodet har ringet til forbrugere og bildt dem ind, at de har deltaget i en konkurrence og vundet en gratis pc-rensning. Forbrugerne er ikke blevet oplyst om, at formålet med telefonsamtalen har været at få dem til et købe et produkt, lyder det fra Forbrugerombudsmanden Christina Toftegaard Nielsen.

– Virksomheder må naturligvis ikke lyve, heller ikke ved telefonsalg, tilføjer hun.

Powered by Labrador CMS