Skip to main content

Vigtig sejr for Demokraterne

Demokraterne har opnået de nødvendige 218 pladser for at genvinde kontrollen, viser prognose fra avis.

USA’s parlament hedder Kongressen og har to kamre. Det ene er Senatet, der har 100 medlemmer. Det andet kammer er Repræsentanternes Hus, der har 435 medlemmer. (Arkivfoto). Foto: Brendan Smialowski/AFP

USA’s parlament hedder Kongressen og har to kamre. Det ene er Senatet, der har 100 medlemmer. Det andet kammer er Repræsentanternes Hus, der har 435 medlemmer. (Arkivfoto). Foto: Brendan Smialowski/AFP

Demokraterne beholder deres flertal i Repræsentanternes Hus i USA. Ifølge en prognose fra nyhedsbureauet AP har partiet således onsdag morgen dansk tid sikret sig de nødvendige 218 pladser i Repræsentanternes Hus, der har i alt 435 pladser.

Imens har Republikanerne ifølge prognosen sikret sig 204 pladser. Før valget havde Demokraterne 232 medlemmer af Repræsentanternes Hus, mens Republikanerne havde 198 medlemmer.

Fire medlemmer havde forladt Repræsentanternes Hus af forskellige årsager og var ikke blevet erstattet, mens et medlem havde forladt Det Republikanske Parti for at blive uafhængig.

Ifølge AP’s prognose beholder Demokraterne altså kontrollen i Repræsentanternes Hus til trods for et skuffende valg, hvor Republikanerne gik frem, selv om Donald Trump tabte præsidentvalget til Joe Biden.

Tager storbyerne

Der er stadig flere valgdistrikter, der endnu ikke er afgjort i valget til Repræsentanternes Hus. Det overordnede billede er dog, at Republikanerne genvinder flere af de distrikter, som partiet tabte ved midtvejsvalget i 2018.

Imens ser Demokraterne ud til at vinde flere storbydistrikter i delstaterne North Carolina og Georgia, mens partiet taber i mere landlige distrikter i flere delstater. Det skriver The New York Times.

I Kongressens andet kammer, Senatet, ligner det meget, at flertallet først bliver endeligt afgjort i begyndelsen af januar. Det sker, fordi ingen af kandidaterne i delstaten Georgia, hvor der er to senatspladser på spil, ifølge prognoserne har vundet de påkrævede 50 procent for at vinde i første valgrunde.

Derfor skal de ud i en anden og afgørende valgrunde 5. januar. Det kaldes et såkaldt run-off. En vigtig pointe her er, at skulle det ske, at senatets pladser fordeler sig 50-50, så bliver den siddende præsident tungen på vægtskålen, og hun er demokrat.

Amerika tilbage

USA’s kommende præsident, Joe Biden, kalder det i øvrigt officielt for “flovt”, at præsident Donald Trump ikke har erkendt sit valgnederlag.

– Hvordan kan jeg sige det taktfuldt … jeg tror, at det ikke vil hjælpe på præsidentens eftermæle, sagde den kommende præsident tirsdag på et pressemøde i sin hjemby, Wilmington i staten Delaware.

Biden nedtoner dog Trumps uvilje mod at samarbejde i overgangsperioden mellem de to administrationer.

– Den kendsgerning, at de ikke er villige til på nuværende tidspunkt at erkende, at vi vandt, har ikke de store konsekvenser for vores planlægning, lød det fra Biden. Den tidligere vicepræsident forklarede også, at han har talt med adskillige ledere rundt om i verden, der har ringet for at lykønske ham med valgsejren.

Til dem har Biden sagt, at “Amerika er tilbage”, siger han på pressemødet. Indtil videre har Biden blandt andre talt med Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og Canadas premierminister, Justin Trudeau.

– Jeg lader dem vide, at Amerika er tilbage. Vi er på vej tilbage i spillet. Det er ikke Amerika alene, sagde Biden.

Del din kommentar