Skip to main content

Vild bøde til udenlandsk vognmand og chauffører

En norsk vognmand og en svensk chauffør er blevet sigtet for adskillige ting. Senere blev en norsk chauffør også sigtet.

En færdselbetjent standsede en svensk lastbilchauffør, men der viste sig at være mange problemer med ham og vognmanden, han arbejdede for. Det blev dyrt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017

En færdselbetjent standsede en svensk lastbilchauffør, men der viste sig at være mange problemer med ham og vognmanden, han arbejdede for. Det blev dyrt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017

Det er med at holde tungen lige i munden, for det er ikke småting en norsk vognmand og hans to chauffører – en svensk og en norsk – er blevet sigtet for.

Der er tale om flere forseelser heriblandt overtrædelser af køre- og hviletider, vedligeholdelse af bilen og ikke mindst manglende førerkort og chaufføruddannelse.

Artiklen fortsætter efter videoen

Det kom til at koste langt over 112.000 kroner, skriver Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse.

Snød med køretider

Lørdag den 4. januar standsede en færdselsbetjent fra Tungvognscenter Øst en norsk registreret lastbil med sættevogn. Lastbilen blev ført af en 27-årig svensk chauffør.

Hurtigt stod det klart, at chaufføren ikke havde overholdt sine køre- og hviletider. Ligesom at takografen viste, at lastbilen også havde været på ture, hvor førerkortet ikke var sat i bilen for netop at skjule overtrædelser på køre- og hviletiden.

På sættevognen var to af dækkene nedslidt kunne færdselsbetjenten konstatere.

Intet kørekort

Da betjenten tog kontakt til svensk politi, blev det bekendt, at den 27-årige hverken havde kørekort eller en gyldig chaufføruddannelse til at køre lastbil.

Uddannelsen var udløbet i maj, mens den 27-årige svensker blev frakendt kørekortet til tunge køretøjer, fordi han havde kørt mere end 40 procent for stærk. Han har dog tre gange efter frakendelse kørt lastbil i Sverige, som politiet har taget ham i.

Ved at sammenligne køre- og hviletidsregistreringerne med politiets automatiske system for nummerpladegenkendelse konstatere, at den 27-årige havde kørt lastbil tre gange i Danmark siden midten af december og frem til den lørdag, han blev stoppet.

Chaufføren erkendte alle forhold, han blev sigtet i og fik sit førerkort konfiskeret.

Vognmand dummede sig

Den norske vognmand blev sigtet for arbejdsgiveransvar for kørsel uden at anvende førerkort, køre- og hviletidsovertrædelser og manglende chaufføruddannelse. Vognmanden blev også sigtet for de to nedslidte dæk og betaling af vejbenyttelsesafgift. Vognmanden erkendte alle sine sigtelser.

Efterfølgende ville han sende en norsk chauffør til Danmark for at transportere den norsk registrerede lastbil med sættevogn tilbage til Norge. Chaufføren skulle have fået et lift i en af vognmandens andre lastbiler.

Men færdselsbetjenten kunne konstatere, at den nye chauffør ikke havde registreret rådighedstid i forbindelse med rejsen fra Norge til Danmark. Det blev den norske chauffør og vognmanden sigtet for yderligere.

Ligesom at de to nedslidte dæk ikke var udskiftet. Eller der var sket en udskiftning bare på to andre hjul.

Vanvittig dyre overtrædelser

Samme dag som det kunne konstateres, at der ikke var betalt vejbenyttelsesafgift, mødte mændene op hos politiet og fortalte, at forholdene var bragt i orden.

Det var også delvist rigtigt, for sættevognen havde fået nye dæk, hvor de nedslidte dæk var. Men der var stadig ikke vejbenyttelsesafgift, derfor blev den norske vognmand sigtet for det i anden omgang.

Alt i alt forventes de mange overtrædelser, fejl og mangler at løbe op i 112.000 kroners betaling og tre månedlønninger.

Del din kommentar