Vildt boligmarked: Håndværkertilbud populære

Boligmarkedet nærmer sig et helt år med konstante salgsrekorder hver måned. Bag tallene gemmer sig en pudsig tendens.

Huse med de dårligste energimærker topper salgsstatistikken. Det kan der være flere årsager til, mener boligkenderne. Arkivfoto, Scanpix
Udgivet Opdateret

Boligmarkedet buldrer videre i 2021. Gennemsnitspriserne er steget for niende måned i træk, og salgpriserne for villaer og rækkehuse er steget med 7,6 procent sammenlignet med januar 2020.

Dermed sætter priserne ny rekord med det højeste niveau siden begyndelsen af 2010.  Det viser de nyeste tal fra Boligsiden Markedsindeks.

Går man lidt dybere ned i tallene viser det sig, at boliger med de dårligste energimærker er dem, der er steget mest.

Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden, der ejes af de fleste danske ejendomsmæglerkæder. Foto: Boligsiden
Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden, der ejes af de fleste danske ejendomsmæglerkæder. Foto: Boligsiden

– Det kan der være flere forklaringer på. Men når udbuddet er lavt, vil der også være flere af de mindre eftertragtede huse, som bliver solgt. Derudover er der flere boligkøbere, der decideret er på udkig efter håndværkertilbud, som de enten kan renovere fra kælder til kvist eller helt rive ned for i stedet at bygge et nyt hus, vurderer kommunikationsdirektør på Boligsiden Birgit Daetz.

Salgspriser for huse fordelt på energimærker:

Stigning i gennemsnit i 2020:

 

1. F: 11.3%

2. G: 9.5%

3. B: 6.9%

4. D: 5.2%

5. C: 4.3%

6. A: 3.8%

7. E: 3.0%

Kilde: Boligsidens Markedsindeks

Huse med energimærke F er steget med 11.3 procent det seneste år, mens huse med energimærke G følger efter på 2. pladsen med en prisfremgang på 9.5 procent.

Et usædvanligt boligmarked

Hos en af landets største ejendomsmæglerkæder, HOME, lyder vurderingen også på flere forskellige årsager. Men hovedårsagen finder man et andet sted i statstikken: Nemlig i de kommuner, der har oplevet den største prisstigning.

– Der er blevet større interesse for at flytte på landet, og vi ser, at kommuner som Langeland, Lolland og Ærø ligger i toppen. Mange huse med dårlige energimærker ligger på landet og er blandt de billigste huse. Så det vil procentvis give en større fremgang til husene med svagt energimærke. I disse kommuner er der også mange helårshuse, der må bruges til fritidsbrug, og det trækker også handler og priser frem, forklarer senior kommunikationskonsulent hos Home Michael Dalsager.

Han henviser til, at udbuddet af huse er historisk lavt i øjeblikket. Så huse, som mæglerne normalt har liggende længe, bliver nu solgt. Men han ser samtidig en tendens til større interesse for “håndværkertilbud”.

– Der er noget om det. Jeg tror, det er en kombination af lyst og nød. Det er et usædvanligt boligmarked, vi oplever nu. Der er interesse for næsten alle typer boliger. Så er der også nok mange, der har mere mod på at kaste sig ud i et større projekt. De har har måske fået mere tid ved at kunne arbejde hjemmefra og slippe for at skulle ind på arbejdspladsen hver dag, siger Michael Dalsager.

Udviklingen i salgspriser for villaer og rækkehuse i kommunerne i 2020:

Stigning i gennemsnit i 2020:

 

1. F: 11.3%

2. G: 9.5%

3. B: 6.9%

4. D: 5.2%

5. C: 4.3%

6. A: 3.8%

7. E: 3.0%

Kilde: Boligsidens Markedsindeks

Powered by Labrador CMS