Skip to main content

Voldsom stigning: Så mange unge tager kokain

24.600 unge i alderen 15-25 år har taget kokain inden for den seneste måned. Forbruget af kokain breder sig nu i stigende grad over alle uddannelsesspor.

Noget tyder på, at der bliver forbrugt mere kokain blandt unge i Danmark end for blot fem år siden. Det skriver Politiken. (Arkivfoto) Foto: Enrique Castro-Mendivil/Reuters

Noget tyder på, at der bliver forbrugt mere kokain blandt unge i Danmark end for blot fem år siden. Det skriver Politiken. (Arkivfoto) Foto: Enrique Castro-Mendivil/Reuters

Dobbelt så mange unge som for fem år siden tager kokain, og brugerne er yngre og kommer fra alle dele af samfundet.

Helt præcist svarer 24.600 unge, at de har taget kokain inden for den seneste måned, svarende til godt 3 procent – i 2014 var det 1,6 procent, skriver Politiken.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Det viser en ny rapport fra Center for Rusmiddelforskning, der offentliggøres mandag, og som omfatter besvarelser fra 3.022 repræsentativt udvalgte unge danskere i alderen 15-25 år.

De nye tal bekymrer Mads Uffe Pedersen, professor ved Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet, der dog ikke er overrasket, da kokain er klart det mest udbredte hårde stof blandt unge og ofte bliver brugt som et feststof i bylivet.

Til gengæld er han overrasket over, at flere helt unge på folkeskolerne og også unge på de længerevarende uddannelser er begyndt at tage stoffer.

Alle samfundslag

Tidligere var det i højere grad socialt udsatte unge på korte erhvervs- og ungdomsuddannelser, der havde et forbrug af stoffer.

– Sådan er det ikke længere. Resten af de unge i samfundet indhenter dem. Man ser det altså brede sig til andre grupper af unge, og det er ikke længere kun én gruppe af unge, der tager stoffer, siger han til Politiken.

Samlet set har 11 procent unge, svarende til 89.500, et forbrug af illegale stoffer – inklusive cannabis, som stadig er det mest udbredte stof.

Her er der blot sket en stigning på 0,17 procent fra 2014 til 2019.

Det nogenlunde stabile samlede tal dækker over, at færre bruger cannabis, mens flere tager hårdere stoffer – særligt kokain, da der heller ikke ses markante forandringer i forbruget af andre stoffer som amfetamin og ecstasy.

Del din kommentar