Voldsomt vejr: Skybrud er på vej

Fra tirsdag aften kan dele af Danmark rammes af skybrud, lyder det fra DMI.

DMI melder om risiko for skybrud. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)
Udgivet Opdateret

Tirsdag eftermiddag har Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, trykket på alarmknappen.

Der er udsendt et skybrudsvarsel, der gælder fra tirsdag aften klokken 21 og frem til onsdag klokken 18.

Varslet gælder hele den vestlige del af Jylland syd for Limfjorden, samt store dele af Sydjylland og dele af Midtjylland.

Desuden har udsendt et såkaldt risikovarsel, der gælder den resterende del af Jylland samt hele Fyn.

Til Newsbreak.dk fortæller vagthavende meteorolog ved DMI, Mette Wagner, at opgraderingen af varslerne skyldes, at prognoserne nu er mere sikre:

– Der er mere konsistens i, hvor nedbøren falder i vores prognoser, siger hun.

Selv om den østlige del af Jylland samt Fyn “kun” er blå kan man godt forvente, at der også her vil falde en del regn:

– Der er stadig risiko for, at der også kan falde store mængder i resten af Jylland og på Fyn. Vi forventer, at der er stor risiko for at, vi rammer kriterierne der, hvor vi har sat varsel op, siger Mette Wagner til Newsbreak.dk.

Advarede om risiko

Allerede tirsdag morgen talte vagthavende meteorolog ved DMI Mette Zhang om risikoen for skybrud:

– Det bliver ret store mængder, sagde hun om udsigten til nedbør.

Op mod 50 millimeter

I DMIs varsel oplyser meteorolog Mette Wagner, at der lokalt kan falde mellem 30 og 50 millimeter regn fra tirsdag til onsdag.

Her gælder DMIs varsel. Foto: DMI
Her gælder DMIs varsel. Foto: DMI

Værst ser Vest- og Sønderjylland ud til at blive ramt. Resten af Jylland og Fyn kan dog også blive ramt af store nedbørsmængder.

Kriteriet for kraftig regn er opfyldt, hvis der er faldet mere end 30 millimeter inden for 24 timer og kriteriet for skybrud er opfyldt, hvis der falder mere end 15 millimeter nedbør på 30 minutter.

Når kælderen står under vand:

Når skaden er sket, og kælderen står under vand, så gælder det om hurtigst muligt om at få overblik over skadernes omfang, om at få ryddet op og få kontakt til sit forsikringsselskab.
Se forsikringsselskabernes gode råd her:

* Tag billeder eller video af skaderne til brug for din anmeldelse til forsikringsselskabet. Smid ikke noget ud, før du har talt med forsikringsselskabet.
* Vær opmærksom på, om det er kloakvand, der er kommet ind. Kloakvand kan være særdeles sundhedsskadeligt. Beskyt dig med handsker, vandtæt tøj og fodtøj.
* Flyt ting, der står i vand eller har fået vandskader, til et tørt sted.
* Få vandet væk og sæt udtørring i gang. Det er ekstremt vigtigt at få tørret ud for at undgå følgeskader som for eksempel skimmelsvamp. Køb eller lej eventuelt en affugter. Du kan også varme de vandskadede rum op og lufte ud.
* Er skaderne omfattende, så kan man eventuelt tage fat i et skadeservicefirma, håndværker eller lignende, der kan hjælpe med oprydningen. Gem kvitteringer for udgifterne til forsikringsselskabet.
* Forsikringen dækker rimelige og nødvendige udgifter til at få pumpet vand væk, at redde dit indbo og til affugternes elforbrug.

Der er dog en række betingelser, der skal være opfyldt, hvis din forsikring skal dække skader efter skybrud:

* Forsikringen dækker, når der er tale om voldsomt skybrud.
* Det betyder, at nedbøren er så kraftig, at “utilstoppede, normalt konstruerede og vel vedligeholdte afløbssystemer” ikke kan klare afledningen af vandet. Det betyder mere end 40 millimeter regn på 24 timer eller mere end 15 millimeter på en halv time.
* Nogle forsikringsselskaber dækker også, hvis der er faldet mellem 30 og 40 millimeter på et døgn.
* Er der faldet mindre end 30 millimeter på et døgn eller 15 millimeter på en halv time, dækker forsikringen normalt ikke.
* Du kan tjekke, om der har været skybrud på din adresse på forsikringsvejret.dk

Kilde: Forsikring og Pension.

Powered by Labrador CMS