WHO advarer mod coronabehandling

Remdesivir, som blandt andet bruges i Danmark, har ingen betydelig effekt på overlevelseschancerne og bør ikke bruges mod covid-19, siger WHO.

WHO anbefaler nu, at man ikke bruger Remdesivir til behandling af covid-19-patienter, da effekten er ubetydelig. (Arkivfoto) Foto: Pool/Reuters
Udgivet Opdateret

Det antivirale lægemiddel Remdesivir bør ikke bruges til at behandle covid-19-patienter, uanset hvor syge de er. Midlet har nemlig ingen mærkbar effekt på chancerne for at overleve. Detoplyser et panel fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) kort efter midnat til fredag.

– Panelet fandt mangel på beviser for, at Remdesivir kan forbedre det udfald, der betyder noget for patienten. Det gælder blandt andet nedsat dødelighed, brug for hjælp til at trække vejret, tid til klinisk forbedring og andre ting, står der i anbefalingen.

Meddelelsen er endnu et tilbageslag for lægemidlet, der i sommer fangede verdens opmærksomhed som en potentiel effektiv behandling af covid-19, efter at tidlige forsøg viste lovende resultater.

Men i slutningen af oktober nedjusterede det amerikanske medicinalselskab Gilead Sciences, der står bag Remdesivir, sin indtægtsprognose for 2020. Det skete med henvisning til, at efterspørgslen var lavere end ventet, ligesom at det havde vist sig at være svært at spå om salget.

To godkendelser

Remdesivir er et af blot to lægemidler, som i øjeblikket er godkendt til at behandle covid-19-patienter over hele verden. Et stort WHO-ledet forsøg viste dog i oktober, at det havde ringe eller ingen effekt på dødelighed og længden af hospitalsindlæggelse.

Remdesivir var et af de midler, som den amerikanske præsident, Donald Trump, blev behandlet med, da han var smittet med coronavirus.

Midlet er godkendt til brug som covid-19-behandling i flere end 50 lande. Heriblandt Danmark.

Remdesivir

* Remdesivir er et såkaldt bredspektret antiviralt lægemiddel. Det er udviklet af medicinalfirmaet Gilead Sciences i 2009.

* Remdesivir blev oprindeligt udviklet til at behandle hepatitis og som muligt middel mod ebola.

* Det er endnu ikke godkendt, men Det Europæiske Lægemiddelagentur er tæt på en godkendelse, efter studier har påvist en effekt mod coronavirus. I USA er der udstedt en tilladelse til nødbehandling, så det kun kan bruges i akutte tilfælde.

* Under coronapandemien har et globalt studie været i gang, hvor flere end 22 lande deltager, heriblandt Danmark. Det forventes afsluttet i løbet af sommeren.

* I Danmark har Lægemiddelstyrelsen givet tilladelse til, at man kan ansøge om brug af lægemidlet. Det har mindst ti danske hospitaler gjort.

* Allerede i april indikerede studier, at midlet havde en effekt mod coronavirus.

* Det er endnu uklart, hvad de konkrete bivirkninger er ved brug af Remdesivir. Men i andre patientgrupper har man set, at der kan være en skadelig effekt på lever og nyre.

Kilder: Gilead Sciences, Rigshospitalet, New England Journal of Medicine, Lægemiddelstyrelsen.

WHO-panelet oplyser, at dens anbefaling om ikke at bruge Remdesivir er baseret på en bevisgennemgang, der omfatter data fra fire internationale vilkårlige forsøg. Disse forsøg omfatter flere end 7000 indlagte covid-19-patienter.

Efter at have gennemgået beviserne konkluderer panelet, at Remdesivir ikke har nogen betydelig effekt for patienterne.

Forskel i brugen

Det får ikke nødvendigvis nogen betydning for brugen af Remdesivir i Danmark, at WHO anbefaler ikke at bruge det til at behandle covid-19-patienter, siger Lars Østergaard, professor i infektionssygdomme og ledende overlæge ved Aarhus Universitetshospital.

Her til lands er der faktisk nogenlunde god basis for at sige, at midlet virker på den måde, danske læger benytter det. Indtil videre har midlet vist gode resultater herhjemme, og derfor er det nødvendigt først at gøre erfaringen fra Danmark op.

– Vi har jo brugt lægemidlet noget tid nu, og vi har også indsamlet data fra de danske behandlinger, og dem er vi ved at gøre op i øjeblikket, siger han.

Dyk dybere

I Danmark bliver Remdesivir brugt, når en indlagt med corona har brug for at få ilt. Det skete blandt andet på baggrund af et dansk studie, som i foråret konkluderede, at Remdesivir nedsatte tiden, en patient var indlagt, fra 15 til 11 dage.

– Selvfølgelig skal man lytte til de meldinger, der kommer fra WHO. Men man skal også lige dykke et spadestik dybere og se, hvad erfaringerne egentlig har været, lige præcis der hvor man har brugt det, siger Lars Østergaard og tilføjer:

– Men det er sådan nogle ting, vi skal til at se på (data bag anbefalingen fra WHO, red.). Det er klart, at hvis ikke der er nogen værdi i at bruge det på nogen måde, skal det selvfølgelig ikke anvendes, siger Lars Østergaard.

En af de danske patienter, der har fået behandling med Remdesivir, er 30-årige Simone, som Newsbreak.dk tidligere har talt med. Du kan læse hendes fortælling her:

Powered by Labrador CMS