WHO-chef hylder Sverige: I bør tage ved lære

WHO sætter virkelig pris på det svenske initaitiv, lyder det.

Sveriges efterhånden godt kendte statsepidemiolog Anders Tegnell har måttet høre på meget. Både ris og ros. Foto: TT News Agency/Fredrik Sandberg
Udgivet Opdateret

Mens de færreste danskere kigger misundeligt på de dødstal, der dag efter dag præsenteres i de daglige corona-opdateringer på den anden side af sundet, er der tilsyneladende noget andet, vi bør misunde Sverige for.

Nu får svenskerne nemlig – igen -ros fra højeste sted – WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus. Den tidligere ros kan du læse om længere nede i artiklen.

I et interview med den svenske avis Svenska Dagbladet roser han nemlig den kommission, Sverige har nedsat for at granske håndteringen af coronaudbruddet:

– Sverige har gjort noget virkelig vigtigt ved at indlede en granskning for at forstå, hvordan strategien har fungeret. Det sætter WHO virkelig pris på, og det kan andre lande tage ved lære af, siger han til avisen.

Han siger også, at den svenske regering uden tvivl har gjort sit bedste i en situation, hvor ingen lande har vidst, hvordan man bedst skulle håndtere pandemien:

– Der findes ingen universel løsning på, hvad rigtig virushåndtering er, siger han.

Coronakommissionen blev nedsat af den svenske regering 30. juni. Den skal fremlægge sin rapport i februar 2022.

Rost tidligere

Det er ikke første gang, WHO er ude at rose Sverige i offentligheden.

Helt tilbage i april var Michael Ryan, der er chef for Verdenssundhedsorganisationens (WHO) akutberedskab, ude med store roser til svenskerne:

– Jeg tror, at Sverige repræsenterer en fremtidig model. Hvis vi ønsker at vende tilbage til et samfund uden lukninger, skal samfundet tilpasse sig i en potentielt lang periode, hvor vores fysiske og sociale forhold skal tilpasse sig virusset, sagde han da.

På det tidspunkt var 2462 døde med coronavirus i Sverige. Tallet er nu 5420.

Sveriges strategi har ellers vakt opsigt i især de skandinaviske lande, hvor blandt andet Norge og Danmark har lukket skoler, barer og restauranter, og samtidig har set langt færre coronarelaterede dødsfald end Sverige.

Sverige har ikke på noget tidspunkt lukket for eksempelvis skoler eller barer.

– Sverige har implementeret en meget stærk folkesundhedspolitik omkring fysisk afstand, pleje og beskyttelse af mennesker i plejehjem og mange andre ting, siger Michael Ryan.

– Jeg tror, at der kan være erfaringer fra vores kolleger i Sverige. Igen vil jeg gerne understrege, at Sverige ikke har undgået at kontrollere for Covid-19, men har vedtaget en meget stærk strategisk linje for at kontrollere det i alle dele af samfundet, siger Michael Ryan.

De seneste tal fra Danmark viser, at 606 danskere er døde med coronavirus, mens 12.832 på et tidspunkt er testet positive.

Powered by Labrador CMS