ANNONCE

Legendarisk træner død

1. september 2020 09:49 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Han blev 78 år gammel

Legendarisk træner død
John Thompson er død, 78 år gammel. Foto: Jim McIsaac/Scanpix

Den legendariske basketballtræner John Thompson er død. Det skriver BBC og CNN.

John Thompson skrev sig ind i historien, da han ledte Georgetown Universitet til mesterskabet i 1984, som den første sorte træner.

BBC skriver, at John Thompson tilskrives æren for at give plads til flere etniske minoriteter i universitetsligaerne i USA gennem 1980’erne.

Gennem sin karriere som træner rekrutterede han mere end 20 spillere, der sidenhen optrådte i NBA, og flere af disse blev sidenhen optaget i sportens Hall of Fame, hvilket Thompson i øvrigt også selv blev.

Før han blev træner, var han spiller for Boston Celtics, med hvem han vandt NBA i 1965 og 1966.

Racistisk modstand

I 1972 blev han ansat som træner for Georgetown Universitet i Washington DC, hvilket blev mødt med racistisk modstand, hvorfor både universitetet og holdets fans samlede sig omkring deres nye træner.

BBC skriver, at John Thompson var træner for universitetets basketballhold i 27 sæsoner. Gennem de år skinnede hans arbejde for spillerne igennem på flere måder: Han blev slet og ret kendt for antallet af elever, der færdiggjorde deres uddannelse, samtidig med at de spillede basketball.

Basketball-legenden Allen Iverson, der læste på Georgetown Universitet, og blev trænet af John Thompson, skriver på Twitter, at John Thompson reddede hans liv.

– Jeg kommer til at savne os, men jeg er sikker på, at du ser ned på os med et smil. Jeg ville give alt for bare en samtale mere med dig, skriver Allen Iverson.

En inspirationskilde

CNN skriver, at John Thompson var stolt af sin karriere men ikke af det portræt, omverdenen tegnede af ham.

– Jeg var stolt af at vinde mesterskabet, og jeg var stolt af at være sort amerikaner, men jeg brød mig om antydningen af, at jeg var den første sorte person, der var klog nok til at vinde mestersakbet. Måske var jeg den første sorte, der fik muligheden for at kæmpe for tilen, mens tusindvis af mine forfædre er blevet diskrimineret og nægtet muligheden, sagde John Thompson, ifølge CNN, til ESPN.

John Thompson blev optaget i Basketball Hall of Fame i 1999. Det er uvist, hvad han er død af, men ifølge CNN har hans helbred været skrantende i den seneste tid. Han døde søndag aften i familiens hjem. John Thompson blev 78 år gammel.

– Vores far var en inspirationskilde for mange, og han dedikerede sit liv til at udvikle unge mennesker, ikke bare på, men mere vigtigt væk fra basketball-banen, lyder det i en udtalelse fra John Thompsons familie.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu