ANNONCE

Vesten kræver nu en forklaring

2. september 2020 22:21 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

Oppositionsleder blev ifølge tyske læger forgiftet med nervegift. Vesten kræver nu en forklaring fra Rusland.

Vesten kræver nu en forklaring
Vesten kræver svar fra Rusland efter tysk nyhed om, at russisk politiker blev forgiftet. Rusland afviser alt. Foto: Maxim Shemetov/Ritzau Scanpix

“Kujonagtigt”, “dybt uacceptabelt” og “afskyeligt”.

Det er blot et udpluk af de mishagsytringer, der kommer fra vestlige lande og EU, efter at det ifølge den tyske regering står klart, at den russiske Putin-kritiker Aleksej Navalnyj er blevet forsøgt dræbt med en nervegift.

Litauens udenrigsminister, Linas Linkevicius, står for en af de kraftigste fordømmelser.

Han mener, at det kun kan være det russiske styre, der står bag angrebet på Navalnyj.

– Jeg er chokeret over at høre, at Navalnyj blev forgiftet med den kemiske nervegift Novichok. Man kan ikke købe det på et apotek. Russiske myndigheder står bag.

– Det skal have konsekvenser for de ansvarlige bag dette kyniske angreb, skriver han på Twitter.

Vækker afsky

Også i EU har giftangrebet givet dybe panderynker hos kommissionsformand Ursula von der Leyen.

– Jeg er blevet informeret af den tyske kansler Merkel om, at den russiske oppositionsleder Navalnyj blev angrebet med en nervegift – i sit eget land.

– Det er en afskyelig og kujonagtig handling – igen. Gerningsmændene skal stilles til ansvar, siger hun ifølge nyhedsbureauet AFP.

Sagen er også nået frem til den danske regering. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fordømmer giftangrebet og kalder det “dybt uacceptabelt”.

– Det er vigtigt, at der bliver foretaget en grundig undersøgelse, og at de russiske myndigheder samarbejder i den forbindelse, skriver han på Twitter.

Rusland afviser

Aleksej Navalnyj blev i sidste måned syg, da han var om bord på et fly på vej fra Sibirien til Moskva.

Først blev han behandlet på et hospital i Rusland, men blev siden transporteret til et hospital i Berlin.

En toksikologisk undersøgelse har siden vist, at han havde nervegiften Novichok i kroppen.

Rusland afviser dog, at Navalnyj blev forgiftet.

– Før den syge mand blev bragt til hospitalet i Berlin, blev der foretaget en række test i vores land i overensstemmelse med alle internationale standarder, siger talsmand for den russiske regering Dmitrij Peskov.

– Der blev ikke fundet nogen giftige stoffer, tilføjer han.

Ifølge USA er der dog ingen grund til at tvivle på de tyske meldinger.

– Forgiftningen af Aleksej Navalnyj er fuldstændig forkastelig. Vi vil samarbejde med vores allierede i det internationale samfund og holde bagmændene i Rusland ansvarlige, skriver talsmand for det nationale sikkerhedsråd John Ullyot på Twitter.

Kendt gift

Nervegiften Novichok har tidligere været brugt mod kritikere af det russiske styre.

Fakta

Det ved vi om nervegiften Novichok

* Udviklet af Sovjetunionen i 1970’erne og 1980’erne.

* Novichok kommer i flydende form, men det menes også at eksistere som et fast stof. Det betyder, at det kan spredes som findelt pulver.

* Det kemiske våben er udviklet til at virke lynhurtigt på ofre. Efter 30 sekunder til to minutter viser symptomerne sig. I pulverform tager det længere tid.

* Novichok blokerer som andre nervegifte kommunikationen fra nerver til muskler. Dermed lammes en række kropsfunktioner.

* Overordnet forårsager det kemiske stof en nedsættelse af hjerterytmen og svækket åndedrætsfunktion, hvilket i sidste ende fører til kvælning.

* Typiske umiddelbare symptomer: sammentrækning af pupillerne, krampeanfald og savlen. I de værste tilfælde koma, mistet åndedrætsfunktion og død.

* Hovedingredienserne er agrokemiske stoffer. Dermed kunne en produktion af stoffet til krigsførelse hurtigt skjules som en legitim industri ifølge Amy Smithson, en amerikansk ekspert i kemiske våben.

* Navnet Novichok betyder “nytilkommen” på russisk og omfatter en gruppe af avancerede nervegifte.

* De blev kategoriseret som fjerde generation inden for kemiske våben og blev udviklet under et hemmeligt program.

* Det menes ikke, at Rusland har informeret Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) om eksistensen af midlet eller dets ingredienser.

* Så vidt vides er Novichok aldrig blevet anvendt i forbindelse med krig. Men russiske mafiaorganisationer mistænkes for at have anvendt midlet i forbindelse med drab på prominente personer i Rusland.

* En udgave kendt som A-230 er angiveligt fem til ti gange mere giftig end nervegiften VX, der anses som en af de mest potente, der nogensinde er fremstillet. VX blev ifølge USA brugt til at slå den nordkoreanske leder Kim Jong-Uns halvbror ihjel sidste år.

* A-230 kommer i flere varianter. En af disse – A-232 – har russisk militær brugt som grundsten for et kemisk våben kendt som Novichok-5.

Kilder: BBC, Reuters, The New York Times og PA.

I 2018 blev den tidligere russiske spion Sergej Skripal og hans datter forsøgt myrdet med samme nervegift i den engelske by Salisbury.

Britisk politi har siden udpeget to russiske agenter som gerningsmændene.

De to russere, som Storbritannien beskylder for at have forsøgt at dræbe den tidligere russiske spion Sergej Skripal, afviste efterfølgende anklagerne.

I et interview med russisk tv forrtalte de to mænd, at de besøgte Salisbury som turister.

– Vores venner havde gennem længere tid foreslået, at vi skulle besøge denne vidunderlige by, siger en af mændene i interviewet med tv-stationen RT.

Novichok blev udviklet af Sovjetunionen i 1970’erne og 1980’erne som et kemisk våben. Det er udviklet til at virke lynhurtigt på ofre. Efter 30 sekunder til to minutter viser symptomerne sig.

Efter angrebet i Salisbury blev der indsat mellem 600 og 800 militærfolk i byen for at rydde op efter giftangrebet.

Der gik et år, før byen igen blev erklæret sikker for borgerne.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu